Lørdag formiddag ligger et kraftig stormsenter utenfor Troms. Det er ventet at det i løpet av dagen vil bevege seg nordøstover og gi vestlig full til sterk storm over store deler av Finnmark.

Rammer hundeløp

Det ventes lørdag kveld og natt til søndag vestlig full til sterk storm over store deler av Finnmark, med vindkast på 35-40 meter per sekund. Vinden forventes å minke søndag formiddag.

Finnmarksløp starter i Alta lørdag klokken 11. Vinden rammer dermed hundespannene som skal krysse Finnmarksvidda.

Pressesjef Trond Antonsen i Finnmarksløpet sier før ekstremværvarselet til Nordlys at deltakerne er godt forberedt på alle forhold.

— Vi må bare ta det som det kommer, sier han.

Orkan i kastene

Også Troms og Nordland opplever sterk vind.

— Det blåser kraftig i Vesterålen i øyeblikket. På Andøya er det i øyeblikket vind som varierer mellom liten storm og sterk storm. Utviklingen til stormen er i øyeblikket etter planen, og vi ser at nå vil bevege seg nordover og først treffe Sør-Troms, sier vakthavende meteorolog Gunnar Noer ved Vervarslinga i Nord-Norge til Nordlys lørdag morgen.

Han forteller at det i øyeblikket blåser svært kraftig i Vesterålen, spesielt i fjellene.

— Enkelte steder måler vi i øyblikket kast opp mot 82 knops styrke. Det tilsvarer en styrke på orkan i kastene, selv om det ikke nødvendigvis betyr at det blåser orkan når man ser på middelverdiene, sier Noor.

Vanskelige kjøreforhold

Kjøreforholdene er vanskelige på fjelloverganger i nord, ifølge trafikkmeldingene til Statens vegvesen. Det er kolonnekjøring på flere av overgangene lørdag morgen.

— Jeg oppfordrer folk som har planer om å krysse fjelloverganger i dag om å sjekke status på nettet før de legger ut på tur, sier Helge Tømmervik, trafikkoperatør på Vegtrafikksentralen i Mosjøen til Avisa Nordland.

Avisa melder at flere av hurtigbåtavgangene i regionen lørdag morgen ble kansellert.

iTromsø som melder at Sandnessundbrua kan bli stengt i løpet av lørdag ettermiddag. Bakgrunnen for frykten er stormen som kommer til å slå innover byen, og med tilhørende sterk vindkast.