Venstres stortingsgruppe sier nei til Listhaugs forslag

Venstres stortingsgruppe sa onsdag ettermiddag nei til innvandringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) innstrammingsforslag i asylpolitikken.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Både Norge og Europa står overfor store utfordringer, og vi er enige i at det skal strammes inn, men asylinstituttet må beholdes, sa Venstre-leder Trine Skei Grande på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

— Forslagene fra Listhaug slaktes av en rekke høringsinstanser, og regjeringen har gått betraktelig lenger enn de har grunnlag for. Vår holdning er at hele forslaget bør skrinlegges, sa Skei Grande.

Stortingsgruppen sier dermed nei til alle de 40 forslagene Frp-statsråden la fram i romjulen.

Venstres ledelse mener forslagene må ses på som en helhetlig pakke, og at de både bryter folkeretten og er i strid med asylforliket som ble inngått i Stortinget i november. Partiet ber regjeringen om å komme tilbake til Stortinget med helt nye forslag som etter partiets mening må være i tråd med både asylforliket og Norges internasjonale forpliktelser.

Høringsfristen for forslagene gikk ut tirsdag. Et av de mest kontroversielle forslagene er å stramme inn retten til familiegjenforening.

I høringsforslaget har Listhaug pekt på at familiegjenforening innebærer en dobling av antallet som kommer til landet, men hun har også sagt at dette er et anslag, og at det er variasjoner fra år til år.

Statistisk sentralbyrå skriver i sitt høringssvar at påstanden om at familiegjenforening i praksis betyr en dobling av antallet innvandrere, ikke har støtte i innvandringen til Norge slik vi har opplevd den til nå.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Sp ber regjeringen om nye asylsamtaler

  2. Til å grine av

  3. TV 2: Jøran Kallmyr går av

  4. PST: Russland en særlig trussel