Frykter soningskaos

Abid Q. Raja synes andelen utlendinger i varetekt er «vanvittig høy» - men tror den bare vil øke.

  • Ørjan Torheim
  • Kjersti Mjør
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Raja er Venstre-politiker i Akershus, tidligere høyprofilert forsvarsadvokat med en rekke utlendinger som klienter. Siste året har han jobbet som nemndleder i Utlendingsnemnda.

— Så mange utlendinger i norsk varetekt betyr at det har spredd seg et rykte i organiserte, kriminelle miljøer: At det er «fritt frem» i lille, rike Norge. Og egentlig er ikke det ryktet så rart. Grensekontroll har vi omtrent ikke, narkotika renner inn over grensen, og mobile vinningskriminelle har statistisk liten risiko for å bli tatt, sier Raja.

- Flere tas, mer kø

Ifølge en rapport fra Politidirektoratet har Balkan-mafiaen siden begynnelsen av 90-tallet dominert ulike deler av kriminaliteten i Norge. I tillegg har det, etter utvidelsen av EU, kommet stadig flere organiserte kriminelle fra Øst-Europa.

Raja mener fremtiden kommer til å by på flere utenlandske bander.

— Med et styrket politi kommer også flere til å bli tatt. Problemet er at domstolene ikke har fått økte bevilgninger. Dermed kommer flere og flere utlendinger til å bli sittende i varetekt mens de venter på å få sakene avgjort i retten, spår Raja.

Andre nestleder i Stortingets justiskomité, André Oktay Dahl (H), er ikke mindre pessimistisk. Han mener utenlandske kriminelle som opererer i Norge vil skape store soningskøer om få år.

«På hæla»

  • Norske myndigheter er «på hæla», rett og slett. I en globalisert verden med åpne grenser er Norge en honningkrukke for utenlandske kriminelle. Vi burde sett utviklingen for lenge siden, og fått på plass gode rutiner for å få dem kjapt ut av landet, sier Dahl.

Det bør særlig satses på tre tiltak, mener nestlederen i justiskomiteen:

  • Domfelte utlendinger må raskere utleveres til soning i hjemlandet, og Norge må få utleveringsavtaler med langt flere land.
  • Egne fengsler for utenlandske kriminelle.
  • Kjøpe plasser til utenlandske kriminelle i hjemlandet deres.
  • Hvor mye ressurser skal vi bruke på personer som likevel skal ut av landet? Er det rett at de skaper kaos og soningskøer for fanger som skal tilbake til det norske samfunnet?, spør Dahl.

Verre bander

Abid Q. Raja peker på behovet for bedre grensekontroll, mer internasjonalt politisamarbeid og tyngre innsats mot organisert kriminalitet.

  • På kort sikt vil det gi enda flere utlendinger i varetekt. Men skal Norge bli mindre forlokkende for utenlandske kriminelle, må vi slå til og bli kvitt «fritt frem»-stempelet. Ellers tror jeg vi får stadig verre former for bandekriminalitet. For eksempel organiserte kidnappere som krever løsepenger.
Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Seks av ti i varetekt er utlendingar

BT anbefaler

Han ville skrive om strøm. Så sa hans tre år gamle datter noe som skremte ham.

Forfatter Runar K. Dahle har skrevet det som er blitt omtalt som en «cybergrøsser».

LES SAKEN