- Sponheim burde holdt munn

Frank Aarebrot tror Olaf Thommessen vil le hele veien til banken.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Valgforsker Frank Aarebrot mener Lars Sponheim burde latt være å ta et oppgjør med sine egne partifeller for ikke å ha støttet ham da han ble angrepet av Olaf Thommessen.

En såret og forbannet Sponheim langet ut mot partifellene under Venstres landsmøte i helgen. Sponheim reagerte på at ingen støttet ham da Thommessen kom med flere påstander i boken «På innsiden utenfor», der det blant annet hevdes at Sponheim setter egne interesser fremfor partiets, og at han ikke er til å stole på.

— Jeg sliter med motivasjonen. Disse påstandene har blitt stående i det offentlige rom, og det kan jeg ikke leve med, sa Sponheim til landsstyret lørdag.

Burde holdt munn

Professor og valgforsker Frank Aarebrot mener Sponheims utbrudd kan sammenlignes med Carl I. Hagens tårevåte tale da han ikke ble stortingspresident.

— Sponheim burde ha holdt munn. Denne saken er jo død i mediene for lengst. Salgstallene til Thommessen ligger langt etter Mia Gundersens, men nå kommer folk til å løpe til bokhandelen for å kjøpe boken. Thommessen vil le hele veien til banken, sier Aarebrot til Aftenposten.

Han mener at Sponheim heller burde holdt munnen sin.

— Sponheim forlanger at venstrefolk skulle ha snakket om denne boken og ha laget bråk, men da ville mediene ha skrevet om dette i tre uker, slår han fast.

Bevisst stille

Venstres stortingsrepresentant Gunnar Kvassheim sier til NTB at han bevisst valgte å ikke kommentere boken.

— Jeg valgte å ikke kommentere boken fordi jeg ville unngå forlenget eller forsterket oppmerksomheten om Thommesens påstander. Jeg tror partikolleger som har forholdt seg tause, har tenkt på samme måten, sier Kvassheim.

Men Sponheim fikk også støtte for utblåsingen.

— Sponheim hadde behov for å si fra om dette, og det var det helt riktig av ham å gjøre, sier nestleder Ola Elvestuen, som av mange er utpekt som Venstres kronprins.

— Sponheim har sagt sin ærlige mening om denne saken til oss, og det må han få lov til, sier tidligere Venstre-leder Odd Einar Dørum.

- Krever lojalitet

Thommessen selv viser til det han har skrevet i boka.

— Sponheim krever lojalitet av partiet. Jeg bare registrerer at det er det han gjør. Det får være en sak mellom ham og landsstyret. For meg er dette et avsluttet kapittel. Folk får lese om dette i boken selv og gjøre seg opp en mening, sier Thommessen til Dagbladet.

Hva synes du om Sponheims utspill?

Publisert:
SKUFFET: Venstre-leder Lars Sponheim er skuffet over manglende støtte fra sine partifeller og tok et oppgjør med dem på partiets landsstyremøte lørdag.
IKKE SMART: - Nå kommer folk til å løpe til bokhandelen for å kjøpe boken, tror valgforsker Frank Aarebrot.