Stoltenberg skriver om strid med Jagland

Jens Stoltenberg vier mye plass i sin nye bok til striden med tidligere Ap-leder Thorbjørn Jagland. Et kapittel har fått tittelen «Lederstrid». Der beskrives blant annet møter bak Jaglands rygg.

I sin nye bok skriver tidligere statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg blant annet om lederstriden med Thorbjørn Jagland.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Ingen av de to tidligere partilederne har hittil snakket eller skrevet detaljert om lederstriden, men i boken «Min historie», som lanseres fredag, tar Stoltenberg bladet fra munnen og gir «et detaljert innblikk i den betente striden», skriver Dagens Næringsliv.

Det aktuelle kapittelet starter med valgnederlaget i 2001, et nederlag som blant annet førte til at Stoltenberg følte at han hadde mislyktes og begynte å tvile på seg selv.

Les også

Stoltenberg har skrevet siste ord i sin biografi

– Konfronterende

Mens den nåværende generalsekretæren i NATO den gangen var statsminister og nestleder i partiet, var Jagland partileder. Stoltenberg skriver om hvordan han mener Jagland ikke tok ansvar for nederlaget. Han beskriver også samarbeidsproblemer og mistenksomhet i partiledelsen:

«Thorbjørn ble stadig mer innadvendt. Han var også svært konfronterende, og oppfattet alle avvikende synspunkter som kritikk og personangrep. Han var vanskelig å få kontakt med og enda vanskeligere å samarbeide med.»

Avisen har lagt fram flere av påstandene i boken for Jagland, men han ønsker ikke å kommentere dem.

Les også

Stoltenberg beklager personstriden med Jagland

Hemmelige møter

Stoltenberg skriver at han mener Jagland så konspirasjoner som ikke var der og var overbevist om at noen ville ha ham vekk. Etter hvert som konflikten ble dypere og mer betent, var det på sett og vis nettopp det som skjedde, skriver VG. I boken beskrives det hvordan sentrale tillitsvalgte holdt møter bak Jaglands rygg: «Vi hadde vært lojale i ni år. Nå greide vi det ikke mer».

Blant annet beskriver Stoltenberg et møte i en leilighet i Oslo.

«Vi passet på ikke å bli sett sammen da vi ankom denne leiligheten. Vi kom fra forskjellige retninger og på forskjellige tidspunkter. Flere av oss hadde kjente ansikter, og vi var redde for at noen skulle mistenke oss for å komme sammen for å fraksjonere. Og det var nettopp det vi skulle.»

Selvbiografien, som gis ut på forlaget Gyldendal, slippes fredag klokken 8. En planlagt pressekonferanse fredag er utsatt fordi Stoltenberg reiser til Israel for å delta når landets tidligere statsminister og president Shimon Peres begraves.

Publisert