— Våre verdier er vårt sterkeste vern mot vold og terror. Et 100 prosent sikkert land vil måtte være stengt, sperret og lukket. Slik skal Norge aldri bli, sa Stoltenberg i talen under minnemarkeringen utenfor regjeringskvartalet mandag formiddag.

I talen trakk Stoltenberg fram hva Norge har lært av terrorangrepet. Han mener det viktigste er å ha et samfunn som ikke gir grobunn for terror.

— Det er ingen motsetning å være opptatt av både fysiske tiltak og verdier og holdninger. Det viktigste svaret er verdiene. Et slikt samfunn gir mindre grobunn for ekstremistiske krefter, sier Stoltenberg, som legger til at han frykter ytterliggående ekstremisme i Europa.

- Avviste terrorbudskapet

Han vil ikke svare bastant på om Norge har blitt et mer tolerant samfunn de siste to årene.

— Vi lyktes i hvert fall i å stå opp mot det som var hensikten med terroren, nemlig det å gjøre Norge til et mindre mangfoldig og åpent samfunn, sier Stoltenberg til NTB.

— Så er det slik at åpenhet og toleranse handler jo om et ansvar hver enkelt av oss har. Og jeg opplever at mange har blitt mer bevisst på viktigheten av mangfold og å vise respekt for folk fra andre kulturer. Dette gjenspeiles også i undersøkelser, så det tyder i hvert fall på at vi har tatt noen skritt i riktig retning, sier han.

- Skylder dem å markere dagen

22. juli-markeringene bringer vonde minner tilbake, men er en viktig hedring av alle de drepte, sier Line Benedikte Nersnæs, som tok seg ut av den bombede Høyblokka med en tresplint gjennom hodet.

— Sånn i det daglige har jeg liksom greid å plassere 22. juli et sted og klarer å leve godt med det. Men så er det noe med å komme til disse markeringene for årsdagen, dommen og slike ting hvor alt kommer tilbake, sier hun til NTB.

Både hun og kollega Trude Valaker sier det betyr mye å være samlet på toårsdagen for terrorangrepene.

— Det handler ikke minst om at det ikke var alle som var like heldige som oss, og det skylder vi dem å markere på en ordentlig måte, sier Nersnæs.

Sterke følelser

Leder John Hestnes i støttegruppen for de rammede i regjeringskvartalet sier mange av de berørte og etterlatte har hatt det tøft i forkant av toårsmarkeringen. Støttegruppa har hatt mye aktivitet både på Facebook-sidene sine og over telefon.

MINNEMARKERING: Statsminister Jens Stoltenberg legger ned krans under en minnemarkering i regjeringskvartalet i Oslo mandag morgen, to år etter terrorangrepene 22. juli 2011.
SCANPIX

— For mange er det akkurat som det skulle ha skjedd i går. Følelsene skylte også opp i meg da jeg gikk på talerstolen og så ansiktene til de etterlatte, sier han til NTB.

- Gjør vondt

Statsministeren la etter talen og kransnedleggelsen utenfor Høyblokka vekt på at de berørte sørger på ulik måte.

— Jeg opplever at folk har behov for forskjellige ting. Mange berørte har satt stor pris på at vi har markert det i det offentlige, og at vi har tatt til orde for de verdiene som ble truet etter 22. juli. Vi skal legge til rette for begge deler, sa Stoltenberg til pressen etter talen.

Kirke- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap), forsvarsminister Grete Faremo (Ap) og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) deltok også som representanter for regjeringen under markeringen.

Blant de frammøtte var også SV-leder Audun Lysbakken, KrF-leder Knut Arild Hareide og flere av lederne i AUF.