Norge vil trappe ned Libya-bidraget

Dersom NATO viderefører operasjonene i Libya etter 24. juni, vil et eventuelt norsk bidrag bli et annet og mindre omfattende enn dagens bidrag, sier forsvarsminister Grete Faremo (Ap).

Publisert Publisert

VARSLER NEDTRAPPING: Forsvarsminister Grete Faremo sier at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med videre planer for norsk innsats i god tid før utløpet av tremånedersperioden for Libya-engasjementet går ut. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

– Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med videre planer for norsk innsats i god tid før utløpet av tremånedersperioden, sa Faremo i sin redegjørelse om den norske deltakelsen i Libya-krigen i Stortinget mandag.

Faremo forventer at NATOs operasjoner etter hvert går over i en ny fase der behovet for kampfly i en luft-til-bakke-rolle vil være mindre enn i dag.

– Det finnes ingen militær løsning på situasjonen i Libya. Den må løses politisk, konstaterte hun.

Faremo presiserer at Norge er et lite land med begrensede militære ressurser og at det ikke kan forventes at innsatsen kan opprettholdes over tid. Hun ville ikke utdype hva Norge eventuelt kan bidra med etter 24. juni.

– Det får vi komme tilbake til, sa hun.

Ingen tidsfrist

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) redegjorde også for situasjonen i Libya i Stortinget mandag. Han slo fast at den norske deltakelsen ikke har noen tidsfrist.

– Det er utviklingen i Libya som først og fremst vil avgjøre hvor lenge de militære operasjonene vil pågå. Det må være bakteppet for å vurdere også Norges videre bidrag, sa Støre.

SVs landsstyre gjentok i helgen partiets støtte til FN-operasjonen i Libya, men vedtok samtidig at de norske kampflyene bør sendes hjem når tremånedersperioden som Norge har forpliktet seg til, er over. Også Senterpartiets nestleder Trygve Slagsvold Vedum har sagt at han håper Norge vil bidra i en annen form etter 24. juni.

Opposisjonspartiene er langt mer kritiske til å sette en slik tidsfrist.

– Sender vi et signal om å trekke flyene ut nå, vil det være en gavepakke til Gaddafi, sa KrFs Line Henriette Hjemdal.

Også Venstres Trine Skei Grande, Frps Morten Høglund og Høyres Ine Eriksen Søreide advarte mot å fatte slike beslutninger nå. Opposisjonen grep også fatt i uttalelser fra SVs statssekretær Ingrid Fiskaa i Utenriksdepartementet, som mener bombingen bør avsluttes så raskt som mulig.

– Det er alvorlig at hun ikke evner å skille sine roller og bidrar til å skape tvil om hva som er Norges holdning, sa Søreide.

– Gaddafi ikke et mål

Faremo mener Gaddafi har mistet all legitimitet, men presiserer at han selv ikke er et legitimt mål for de internasjonale styrkene.

Støre understreket på sin side at en regimeendring ikke er del av Sikkerhetsrådets mandat, og at et nytt styresett følgelig må komme som et resultat av folkelig press i Libya.

– Selv om Gaddafis styrker er vesentlig svekket, ser det ut til at ingen av partene har maktmidler til umiddelbart å vinne en militær seier, sa Støre.

Han viste til at de regimetro styrkene viser en større kampevne enn mange hadde forventet og at opposisjonsstyrkene jevnt over er dårlig organisert og utstyrt.

Til tross for en fastlåst situasjon og økende kritikk mot NATO-operasjonene, mener Støre det ikke fantes noe alternativ til FNs beslutning om å støtte angrep på militære mål i Libya.

– Konsekvensene av å ikke handle kunne ha blitt katastrofale for sivilbefolkningen. Hva ville alternativet ha vært, om vi ikke hadde vist handlekraft, spurte han.

289 bomber

Merkostnadene ved det norske engasjementet i Libya er beregnet til 261 millioner kroner, fastslo Faremo, som la til at det kommer tilleggsbevilgninger i revidert nasjonalbudsjett.

De seks norske kampflyene har til nå gjennomført 315 oppdrag og sluppet 289 bomber.

– Jeg kan bekrefte at både bevegelige militære kapasiteter som stridsvogner samt faste installasjoner som kommando— og sambandssentraler, våpenlagre og luftvern er tatt ut av norske styrker, sa Faremo, som understreket at Norge har mulighet til å si nei til å delta i spesifikke oppdrag.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. 500 reddet etter grunnstøting

  2. -Ja, vi bombet Gadafi

  3. - Norske fly bombet Gaddafis hus

BT anbefaler

40 personer smittet fra utesteder i Bergen

Av de 1272 personene som er koronasmittet i Bergen til nå, kan 40 tilfeller spores tilbake til utesteder.

LES SAKEN