Godteri fra pappas lomme til utålmodig prins

Litt godteri i pappas lomme er smart å ha når tålmodigheten til en liten prins eller prinsesse settes på prøve.

UTÅLMODIG: Prins Sverre Magnus får godteri av kronprinsesse Mette Marit og kronprins Haakon når de hilser på barnetoget utenfor Skaugum 17. mai.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Førsteklassingen prins Sverre Magnus er for ung å gå i barnetog, slik prinsesse Ingrid Alexandra og storebror Marius fikk lov til på Skaugum 17. mai. Mens han litt utålmodig ventet på søsknene var han flere ganger borte i pappas lomme etter godteri.

Det samme skjedde da kronprinsbarna måtte lokkes ut på Slottsbalkongen igjen da barnetoget i Oslo nærmet seg slutten, og de to yngste egentlig så ut til å ha mest lyst å forbli innendørs.

Et stort smil

For første gang fikk prinsesse Ingrid Alexandra gå i barnetog 17. mai sammen med klassekameratene sine. Etter å ha gått fra hovedporten og opp til hovedbygningen der foreldre og lillebror ventet, var åtteåringen et eneste stort smil.

Les også

Se BT-fotografenes 17. mai-bilder

idligere er det bare storebror Marius av Skaugum-barna som har fått gå i barnetog i Asker. Han fikk i år jobben med å passe på lillesøster i toget.Kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise gikk på skole i byen og måtte vente til de ble russ før de fikk gå i tog som andre barn og unge 17. mai.

Men før Ingrid fikk «permisjon» for å slutte seg til klassen sin på Jansløkka skole i Asker, sto hun og hele familien, inkludert hunden Milly-Kakao, på trappa på Skaugum for å hilse barnetoget.

Tre timer på balkongen

Ikke før var barnetoget passert forbi Skaugum før kronprinsfamilien måte skynde seg til Oslo for å hilse barnetoget i hovedstaden.

I mer enn tre timer sto kong Harald og hans nærmeste familie på Slottsbalkongen, slik tradisjonen er på nasjonaldagen.

Og værgudene var både på kongehusets og folkets side, til tross for grå og våte utsikter fra landets meteorologer. Ved 11-tiden tittet sola fram, og den kastet lys og varme over hovedstaden det meste av ettermiddagen.

Les også

Mariell (13) ble påkjørt i 17. mai-toget

Les også

Ingrid Alexandra i barnetog for første gang

Med unntak av sykdomsforfall i 2005, har kong Harald stått og sett utover Slottsplassen og Karl Johans gate der barnetoget i Oslo har sin rute, siden 1946. Følelsene på nasjonaldagen har han tidligere beskrevet slik:— Klump i halsen og sliten i beina.

Rundt tre timer tar det før konge- og kronprinspar kan forlate balkongen og gå inn til en ventende 17. mai-lunsj sammen med resten av familien.

Gjenbruk

Både dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit hadde valgt yttertøy i hvitt og mørkeblå hodeplagg som antrekk på nasjonaldagen.

Begge satset på gjenbruk. Kronprinsessen hadde funnet fram kåpen som hun brukte første gang på Slottsbalkongen i 2001, som kronprinsens forlovede Mette-Marit Tjessem Høiby. Dronning Sonja hadde den hvite, varme ullcapen som hun har brukt et ukjent antall ganger tidligere.

De kongelige kvinnenes hatter er alltid en «snakkis» etter 17. mai. Kronprinsessens luelignende hodeplagg med slør blir neppe et unntak i år.

Kong Harald og kronprins Haakon slipper det vanskelige valget med å velge antrekk til 17. mai. De stiller tradisjonen tro i det britiske festantrekket sjakett med tilhørende flosshatt. Og hver gang en ny skoles flaggborg passerer over plassen hilser de med hatten - i år 111 ganger, ettersom det var 111 skoler med i toget, ifølge Oslo kommune.

Rødtvet først

Rødtvet skole feirer 50-årsjubileum i år og fikk dermed æren av å være første skole i toget med 25-åringene Toppåsen og Bjørndalen på de neste plassene.

Helt til slutt gikk de videregående skolene Kristelig Gymnasium, Hartvig Nissen og Foss.

For første gang på mange år har kongeparet «tatt fri» 17. mai om ettermiddagen. Det blir derfor ikke noe bydelsbesøk denne dagen, slik tradisjonen har vært i ganske mange år. Men alle som ønsker det kan ta turen til Operataket i Oslo 31. mai for å få et glimt av kongeparet. Da skal de ta imot regjeringens- og folkets hyllest i forbindelse med 75-årsdagene sine.

Publisert: