Reiste til Syden for å slippe Breivik

Utøya-overlevende Mette Valle vil ikke høre Anders Behring Breiviks forklaring, og reiste til Gran Canaria. — Han fortjener ikke min oppmerksomhet, sier hun.

FÅR MED NOE: Fra Gran Canaria har Valle likevel fått med seg små drypp av det som skjer i Oslo. Hun velger å stole på at rettssystemet velger passende straff. - Det viktigste for meg er at han aldri slipper ut, sier hun. Foto: TOR HØVIK

  • Christian Nicolaisen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

22. juli i fjor løp Mette Valle for livet på Utøya, mens hun ble jaktet på av en drapsmann. Ni måneder senere spaserer hun rolig langs gangstien som går mellom strendene i Puerto Rico på Gran Canaria, den populære ferieøyen utenfor kysten av Vest-Afrika.

Sammen med foreldrene har hun valgt å forlate landet den første uken av rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Jeg har forberedt meg så godt jeg kan gjennom å lese noen av dokumentene i saken, men det vil komme overraskelser uansett. Ingenting vil sjokkere meg

— Det føles godt å være her akkurat nå, og ikke hjemme. Jeg bestemte meg tidlig for at jeg ville reise vekk, langt vekk, på et eller annet tidspunkt under rettssaken. Det passer veldig bra at det ble den første uken, når gjerningsmannen skal forklare seg, sier hun.

- Ingenting å hente

I går innledet Anders Behring Breivik sin forklaring ved å lese opp fra en 13 sider lang tale han hadde forberedt på forhånd. Etter hvert vil han bli bedt om å fortelle om de 69 drapene på Utøya. Akkurat det ønsker ikke Mette Valle å høre på.

— Han fortjener ikke min oppmerksomhet, og jeg vet allerede hva han kommer til å si. Han kommer ikke til å beklage, han kommer ikke til å vise anger. Det er ingenting å hente. Jeg har sett hva han har gjort, og jeg trenger ikke høre ham fortelle om det også.

- Føler du at flykter fra hele saken?

— Flykter og flykter, jeg vet ikke. Jeg drar vekk for å distansere meg, ja. Men jeg skal jo tilbake og følge rettssaken fra Bergen. Det er mange av medlemmene våre som kan ha behov for støtte, sier Valle, som er fylkessekretær i Hordaland AUF.

Ikke for å glemme

Hun er ikke den eneste som har valgt å forlate landet under rettssaken. Noen av de overlevende har dratt sammen på tre ukers ferie i USA. Andre, som Tor Ødegård fra Trondheim, har valgt samme destinasjon som Mette Valle.

Les også

- Han er bare latterlig

Les også

«Jeg har sovet lite. Kroppen min vet at det kommer noe stort»

Han mistet sønnen Håkon, som druknet da han forsøkte å svømme fra Utøya.Nå har Ødegård tatt med seg datteren Ida til Gran Canaria. For å skjerme seg selv fra den første uken i retten.

— Vi drar for å få avstand til rettssaken og alt styret rundt den. Saken er jo med oss hele tiden likevel, så vi drar ikke for å glemme. De neste ukene vil saken være det første som møter oss når vi treffer folk, åpner aviser eller slår på TV og radio. Vi vil komme oss videre og skape oss et liv som er så normalt som mulig, og det gjør vi ved å ha litt avstand, sier Tor Ødegaard til Adresseavisen

Kan være sunt

Psykologspesialist Jakob Inge Kristoffersen ved Senter for Krisepsykologi i Bergen har deltatt i oppfølgingen av de berørte i Hordaland. Han har rådet de berørte til å begrense Han tror det kan være sunt å «rømme landet» under rettssaken.

— Det bidrar til at du får avstand til hele saken, og det tenker jeg er helt greit. Det kan være et fint pusterom. Selv om det kun er noen få som har valgt å reise bort, har de aller fleste valgt å begrense hvor mye de har tenkt å følge med, sier Kristoffersen.

— Men jeg tror ikke at det går an å skjerme seg totalt fra dette, i ti fulle uker, understreker han.

Kristoffersen tror rettssaken blir tøff for mange av dem som slapp fra massakren med livet i behold. Da får de høre hvordan vennene deres ble drept, eller hvordan de selv klarte å berge seg.

— De fleste av dem som var på Utøya, og overlevde, fikk reaksjoner i ettertid som de har bearbeidet. Noen av disse reaksjonene kan kortvarig våkne til liv under rettssaken, og det kan oppleves som dramatisk, sier krisepsykologen.

- Ingenting vil sjokkere

På stranden «Amadores» i charterparadiset Puerto Rico har de ivrigste turistene pakket sammen. De har fått dagens dose sol. I ett av avisstativene utenfor de mange kioskene står en dagsfersk utgave av VG. Forsiden viser et bilde av en ung mann som klamrer seg fast til en bergvegg på Utøya. Mette Valle var forberedt på at hun ikke ville klare å skjerme seg helt fra det som skjer i Norge. Det var heller ikke målet. Mandag tar hun plass i Bergen tingrett.

— Jeg har forberedt meg så godt jeg kan gjennom å lese noen av dokumentene i saken, men det vil komme overraskelser uansett. Ingenting vil sjokkere meg, sier Valle, som ikke har planer om å møte opp i retten hver dag.

— Jeg har tenkt til å få det med meg når retten skal gjennomgå obduksjonsrapportene for våre folk, sier Valle.

— Men jeg kan ikke følge med på alle jeg kjente. Da blir jeg sittende der.

DISTANSE: Mette Valle er ikke den eneste av de berørte som har valgt å forlate landet under rettssaken. Krisepsykolog Jakob Inge Kristoffersen tror det kan være sunt å skape fysisk distanse mellom seg selv og det som skjer i Norge. Foto: TOR HØVIK

Publisert
  1. 22. juli
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Stoppervalget blir kritisert. Slik forsvares det av Brann-treneren.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Er vi i ferd med å skape en generasjon av blautfisker?

  2. Stappfulle bybaner: – Det føltes ikke greit i det hele tatt

  3. – Vaksiner deg, ellers vil jeg få deg fengslet

  4. Hvor ofte, hvor tungt og hvilke økter? Ny forskning om styrketrening gir svar.

  5. Fleire skader seg stygt på elsparkesykkel. No slår legar på Haukeland alarm.

  6. Kvinne drepte ektemann som mishandlet henne – møter i retten