• De er altfor få, sier professor

Dersom Mokhtar Belmokhtar virkelig er drept, kommer ikke hans utbrytergruppe De som signerer med blod til å overleve, sier professor Knut S. Vikør til NTB.

Vikør er professor i Midtøsten-historie ved Universitetet i Bergen og ekspert på det muslimske Afrika.

Talsmannen for Tsjads væpnede styrker, general Zacharia Gobongue, fortalte lørdag kveld at Mokhtar Belmokhtar var blitt drept i et angrep utført av soldater fra Tsjad. Drapet er så langt ikke bekreftet av andre kilder.Mokhtar Belmokhtar var mannen som planla terrorangrepet mot gassanlegget i In Aménas i Algerie i januar der 40 ansatte fra en rekke land ble drept, deriblant fem nordmenn.

Slukt av andre grupper

Vikør sier at dersom Belmokhtar er drept, så vil neppe hans utbrytergruppe De som signerer med blod overleve.

— De er altfor få, anslagene sier fra et par dusin og opp til kanskje hundre personer. Dessuten er organisasjonen i stor grad bygd opp rundt Belmokhtar som person, forteller Vikør.

Enøyde Belmokhtar var tidligere kommandant i al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM), men brøt med denne gruppen for å danne sin egen islamistmilits.

Vikør tror det som nå er igjen av De som signerer med blod, enten vil bli tatt opp igjen i AQIM, eller gå inn i den andre utbrytergruppen i området, Bevegelsen for enhet og jihad i Afrika (MUJAO).

— Belmokhtar gikk i retning av å ville samarbeide med MUJAO, sier Vikør.

Zeid større

Nyheten om det angivelige drapet på Belmokhtar kommer bare noen dager etter at tsjadiske styrker opplyste at de hadde drept lederen for AQIM, AbouZeid. Heller ikke dette drapet er bekreftet av andre kilder, men algeriske myndigheter har sagt at de vil bruke DNA-analyse for å få bekreftet om det er han de har drept.

Vikør sier drapet på Abou Zeid er mer betydningsfullt enn drapet på Belmokhtar, fordi han satt som leder av en langt større og mer etablert gruppering.

— Men dersom begge drapene blir bekreftet, så vil det at begge disse to faller samtidig, være et stort prestisjenederlag for jihadistene i området, sier han.

Vikør sier AQIM er bygd opp slik at det vil være lett for en nestkommanderende å ta over ledervervet etter Abou Zeid, men at det muligens kan bli noe intern rivalisering før en ny leder blir kunngjort.

Svekket

Vikør sier man foreløpig ikke vet mye om trefningene mellom jihadistene og de tsjadiske styrkene, men at dersom de tsjadiske soldatene har klart å ta kontroll over jihadistenes base i fjellmassivet Adrar des Ifoghas i Mali-ørkenen, så vil gruppene være betydelig svekket.

— Det er jo ikke bare disse to lederne som skal være drept, men også et eller flere titall andre islamister. Den viktigste militære effekten er nok at deres motstandere har vært i stand til å gjennomføre et militært anslag mot dem. Samtidig har de nok grupper spredt utover hele ørkenen, slik at det ikke er snakk om et endelig nederlag, sier han. (©NTB)