I fjor mistet nordmenn 30.000 pass, og over 6.000 ganger oppdaget folk først på Gardermoen at de av ulike årsaker trengte nødpass, melder NRK.

Justisdepartementet ønsker at vi skal få bedre kontroll over verdisakene våre, og lanserer nå en ny nødpassordning.

Ekspresspass

Det nye såkalte ekspresspasset skal blant annet bli et fullverdig biometrisk pass med lengre varighet, men med en prisøkning som kanskje blir den dobbelte av dagens. Myndighetene håper prisen skal virke preventivt.

— Vi håper jo at folk skal bli litt flinkere til å ta vare på passet sitt. At de legger det på faste steder og sikrer at man har det tilgjengelig, og vet når utløpsdatoen kommer, sier avdelingsdirektør Knut Fosli i Justisdepartementet.

- Tror ikke det hjelper

I dag koster det 450 kroner for et vanlig pass for voksne. For barn under 16 år, er prislappen 270 kroner. Nødpassene har samme pris, men disse varer kun for den ene reisen og må leveres inn igjen når man er tilbake i Norge.

— Jeg tror ikke folk skjerper seg selv om nødpasset blir dobbelt så dyrt. For noen år siden var prisen 990 og det var like mange som trengte nødpass da, sier politibetjent Håkon Nesse ved Lufthavnseksjonen på Flesland til bt.no.

Så langt i år har de utstedt 43 nødpass på Flesland. I fjor var det 828 personer som måtte ut med 450 kroner for å komme seg på tur. Og i 2010 ble det utsteedt rundt 1000 nødpass.

— Vi utsteder i gjennomsnitt 1000 pass i året, noe som tilsvarer rundt tre om dagen. Men i fjor sommer gikk vi tom for nødpass og derfor ble dette tallet litt lavere, sier han.

Vanskelig på ettermiddagen

Han forteller at de også skriver ut mange nødpass til folk som skal reise innenfor Schengen-området.

— Det holder ikke med et vanlig bankkort med bilde. Man trenger et nasjonalt id-kort som er godkjent innenfor Schengen, men i dag finnes ikke dette i Norge. Derfor er pass det eneste som er godkjente som id.

Ifølge Nesse er det folk i allle aldre som glemmer eller ikke finner passene sine.

— Du bør ringe på forhånd og avtale tid. Etter halv fem på ettermiddagen er vi opptatt med grensekontroll og da har vi ikke muligheten til å skrive ut nødpass samtidig på grunn av lav bemanning.

Han anbefaler folk som trenger nødpass og ordne dette på dagtid. I dag kan du få dette på lensmannskontorer og politistasjoner.