— Vi er mange som vil vise at det er feil når Verdal stemples som rasistisk og voldelig, sier Maren Veie Rosvoll, en av initiativtakerne til fakkeltoget.

Foranledningen er en hendelse som har opprørt mange.

Lørdag morgen ble 53 år gamle Jacob Kuteh fra Liberia banket opp utenfor hjemmet sitt i Verdal. Han hevder angrepet var rasistisk motivert.

53-åringen havnet på sykehus etter overfallet, men sier han selv vil delta i fakkeltoget.

— Jeg har fortsatt hodepine og litt vondt i ryggen. Men det går bedre, og jeg vil gjerne gå i fakkeltoget. Jeg er kjempeglad for dette arrangementet, sier Kuteh til NTB.

Provosert

Maren Veie Rosvoll ble så provosert av overfallet at hun tok initiativ til et fakkeltog til støtte for Jacob Kuteh. Det samme gjorde Oda Aksnes Hagen. Sammen med Verdal Røde Kors og en rekke andre organisasjoner går de i spissen for fakkeltoget mot vold, for et mangfoldig Verdal.

— Det er svært mange som har engasjert seg i denne saken. Over 600 personer har via Facebook sagt at de vil delta. I tillegg kommer innvandrergrupper og eldre som ikke er på Facebook. Vi blir nok nærmere tusen, sier Veie Rosvoll torsdag formiddag.

— Alle skal føle seg trygge i Verdal, også innvandrere, sier hun.

Påstand mot påstand

Tre menn i 20-årene er foreløpig siktet i saken. De benekter påstandene om at angrepet var rasistisk motivert, og hevder det var Kuteh som var den aggressive parten.

— Vi har avhørt de involverte og vitner, og må konstatere at forklaringene er sprikende, sier lensmann Knut Olav Røstad i Verdal til NTB.

Saken er etterforsket som voldssak. Det er for tidlig å si hva den endelige siktelsen vil bli, sier Røstad.

— Det er to historier som står mot hverandre. Saken blir nå sendt over til retts- og påtaleavdelingen, så får juristene sammenholde de ulike forklaringene, sier Røstad.

- Rasisme

Jacob Kuteh selv står fast på at overfallet var rasistisk motivert.

— En av overfallsmennene sa ting som «vi liker ikke innvandrere i Verdal». Men fakkeltoget viser at det de sa var bare tull. Folk flest i Verdal liker innvandrere, sier Kuteh, som har bodd og arbeidet ti år i Verdal.

På fakkeltogets facebookside har flere kritisert initiativet for ikke å rette seg spesifikt mot rasistisk vold.

— Selvsagt er vi mot rasisme. Men vi vil ikke forhåndsdømme noen om motiver. Det er rettsapparatets oppgave å dømme, sier Maren Veie Rosvoll.

Antirasistisk senter reagerer på at politiet omtaler angrepet på Jacob Kuteh som en voldsepisode, og ikke som hatkriminalitet.

— Ut fra uttalelser fra politiet i flere aviser ser det ut til at de etterforsker dette som vold. De må også etterforske motiver. Dersom det er snakk om rasisme er det straffeskjerpende, sier Rune Berglund Steen, leder av Antirasistisk Senter, til Trønder-Avisa.