Sliter med helsen 18 år etter flåttbitt

Sigrid Hovda (30) sliter fortsatt med ettervirkningene av et flåttbitt hun fikk som tolvåring. De siste fem årene har hun vært helt utslått.

 • Margunn Ree Michelsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

— Det er tøft. Også fordi jeg får liten støtte for den behandlingen jeg har valgt. Den er ikke anerkjent i Norge, forteller Sigrid Hovda (30).

Hun inntar daglig en blanding av forskjellige antibiotikamedisiner. Det har hun gjort mer eller mindre i fire år. Legen som behandler henne holder til i England. Fastlegen i Bergen følger henne opp.

Bitt i Balestrand

Det var sommerferien i 1992 at Sigrid første gang ble syk etter et flåttbitt. Hun fikk influensasymptomer, så dobbelt og det suste i ørene. Etter hvert ble hun veldig dårlig.

 • Mamma er sykepleier så hun skjønte at noe var alvorlig galt. Etter utallige undersøkelser og prøver ble det konstatert at jeg hadde Lyme borreliose, og jeg lå på sykehus med intravenøs penicillinkur i to uker, minnes Sigrid Hovda.

Hun ble sannsynligvis bitt av en flått på leirskole i Balestrand. Da hun kom hjem derfra måtte moren fjerne en klump som satt fast i hodebunnen.

**Les også:

Les også

Flått i nye områder på Vestlandet

Flått i nye områder på Vestlandet**

Treningsglad ung kvinne

Ti år senere flytter Sigrid Hovda til Bergen for å begynne på høyskolen. Hun vil bli sosionom og lever et vanlig studentliv. I tillegg til studiene har hun jobb på et bibliotek, og i fritiden sykler og trener hun og går på fjellet.

I 2005 får hun ganske plutselig perioder der hun blir helt utslitt.

— Jeg hadde flere slike perioder, men etter en uke i ro, jeg kom meg alltid igjen. Jeg tenkte at det ordnet seg nok og at jeg sikkert hadde hatt det litt travelt. Jeg har høy terskel for å oppsøke lege.

- Influensa fra helvete

Etter en tur på Løvstakken i begynnelsen av 2006 skjønte hun at det var på tide å søke hjelp. Hun var helt uten energi, hadde problemer med å gå, eide ikke kraft, var skjelven og det sitret i hele kroppen.

 • Det var som en influensa fra helvete, sier den stillferdige kvinnen.

Studiebøkene legges bort selv om det bare er ett semester igjen før hun er ferdig. Det fullfører hun to år seinere.

Mens hun ventet på time i helsevesenet søkte hun på internett for å prøve å finne ut hva dette kunne være. Der finner hun beskrivelser som passet helt. Kunne det være barndommens borreliose som angrep igjen?

Det meste er utelukket

En lang runde i det norske helseapparatet gir ingen klare svar. En stund er teorien at det kan være MS (multippel sklerose).

Til slutt tar Sigrid Hovda hånd om behandlingen selv. Hun kontakter en lege i England. Han får alle prøvesvar og journalen hennes. Behandlingen er forskjellige typer antibiotika som hun kjøper på norske apotek.

Etter fem måneder kjenner hun den første bedringen, og etter et år enda mer. Forskjellige årsaker gjør at det blir en antibiotikapause på fem måneder. Da blir hun verre.

Nå har hun gått sammenhengende på forskjellige typer antibiotika i to år, og regner med at hun må ta slike medikamenter enda ett år.

 • Jeg er blitt mye bedre. Jeg kan være med venner igjen, og jeg går turer hver dag. Tre ganger har jeg vært på Løvstakken i år, smiler Sigrid Hovda.

Målet er å komme i jobb igjen.

 • Er du redd for flått når du er ute på tur?
 • Neeei, jeg har faktisk aldri sett flått i Bergen. Er litt mer utrygg på Sørlandet.

Har du fått helseproblemer etter flåttbitt? Del gjerne erfaringer her.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Skambitt av flått

 2. Flere blir syke av flått

 3. Flåtten herjer som aldri før

 4. Legg inn dine funn på flåttkartet

 5. Ida (5) lammet av flåttbitt

BT anbefaler

I fjor anmeldte de mannen som er siktet for drapet på Sunniva Borgen: – Han trengte hjelp

Ni måneder før han ble siktet for drap, ble mannen anmeldt av ekteparet Kallestad på Sotra.

LES SAKEN