I BBC-programmet Newsnight torsdag kveld forteller kanalen om 23-åringen som mistenkes for å ha hjulpet til med å planlegge og gjennomføre terroraksjonen mot kjøpesenteret Westgate 21. september. 67 personer ble drept og mange såret.

Det er uklart hvor mange personer som deltok i terroraksjonen, men tidlige anslag dreide seg om mellom 10 og 15. Senere har overvåkingsbilder som har blitt offentliggjort, bare vist fire menn.

En av disse er ifølge kilder BBC har snakket med både i Kenya og Norge, den 23 år gamle nordmannen med somalisk bakgrunn.

— Var ganske ekstrem

En slektning av 23-åringen forteller at 23-åringen reiste fra Norge til Somalia i 2009. Slektningen forteller at 23-åringen ringte hjem med ujevne mellomrom. Den siste telefonsamtalen var i sommer da 23-åringen fortalte at han var i trøbbel, og ønsket å reise hjem.

— Jeg vet ikke hva jeg føler eller tenker. Hvis dette er han, så må han ha blitt hjernevasket, sier slektningen til den britiske kanalen.

En tidligere nabo av norsksomalieren sier han ikke har sett 23-åringen på flere år, men har følgende beskrivelse av den terrormistenkte mannen:

— Han var ganske ekstrem, likte ikke livet i Norge, havnet i trøbbel, slåsskamper, hans far var bekymret, sier naboen.

Naboen sier mannen på overvåkingsbildene kan være 23-åringen.

20-30 nordmenn

TV 2 og flere andre medier har tidligere meldt at enda en person som knyttes til Norge, mistenkes for å være en lederskikkelse i al-Shabaab. Ifølge BBC gjennomførte amerikanske spesialstyrker en aksjon i Somalia 5. oktober i et forsøk på å ta mannen som er kjent under navnet Ikrima, men uten å lykkes.

Ifølge TV 2 søkte denne mannen om asyl i Norge i 2004, men reiste i 2009 før søknaden var ferdig behandlet.

Til Newsnight sier forsker Stig Jarle Hansen, som regnes som ekspert på sikkerhet og politisk islam i Norge, at han slett ikke er overrasket over at en norsk statsborger mistenkes å ha deltatt i terrorangrepet.

Han forteller til BBC at man antar at mellom 20 og 30 nordmenn har reist til Somalia for å melde seg til tjeneste for den islamistiske militante gruppa al-Shabaab som har tatt på seg ansvaret for terroraksjonen.

— Det største problemet er den såkalte Generasjon 1,5, de som ikke er født i Norge, men som kom da de var ganske unge og som falt mellom to kulturer, sier han.

- Ingen spor

Han forteller at al-Shabaab har behov for folk som er relativt uvitende om Somalia.

— Det er i deres interesse fordi det vil gi dem en mer internasjonal agenda. Det kan også gjøre dem farligere når de vender tilbake til hjemlandene sine, sier han.

Etter det Dagbladet får opplyst, er det ikke spor etter 23-åringen som har bodd i Larvik i sin tid i Norge. Ifølge avisen har kenyansk sikkerhetspoliti verken funnet elektroniske spor eller fått etterretningsopplysninger om ham.

En person med innsyn i etterforskningen uttalte til Dagbladet onsdag at de ikke aner om 23-åringen slapp fra terroraksjonen i live.

— Vi vet ikke. Han kan være død, men han kan også ha klart å komme seg unna, sier kilden.