Bjørn Kjos har søkt Luftfartstilsynet om dispensasjon til å registrere sine nye Dreamliner-fly i utlandet for å kunne benytte asiatisk kabinpersonell på langdistanserutene. Får han ikke det, kan løsningen være å flagge ut hele selskapet, fortalte han til Dagens Næringsliv og NRK torsdag.

Solbakken bruker ord som provoserende og forkastelig om planene.

— Hvis han ønsker å nærme seg Ryanair-nivå, er han på kollisjonskurs med hva vi mener om anstendige lønns- og arbeidsvilkår. Kjos har bygget opp selskapet som nært knyttet til norske verdier, men flagger han ut hele flåten, passer liksom ikke navnet Norwegian mer, sier han til NTB.

Kjos har uttalt at de ikke har nubbesjans til å konkurrere på de aktuelle rutene når motstanderne har så mye lavere lønnskostnader. Solbakken har ingen sympati for det.

— Dette er virkeligheten for alle norske næringer som driver med eksport. Kjos må finne andre måter å ta opp konkurransen på enn å kjøre et ras mot bunnen for lønnsvilkårene. Hvis ikke får han finne på noe annet å gjøre enn å kjempe om disse markedene, sier Solbakken.

Han fastholder, som Roar Flåthen tidligere har uttalt, at LO vil droppe å fly med selskapet hvis de flagger ut noen av flyene. Men han poengterer at det ikke er snakk om noen oppfordring til boikott fra organisasjonens side. (©NTB)

Diskuter saken under: