- Mobbeproblemets missing link

Psykolog Jan Atle Andersen har vært i opphetet debatt med Karita Bekkemellem og blitt kalt prototypen på en drittsekk etter sitt utspill om mobbing.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

— Når jeg får slike meldinger, er jeg glad jeg har lært meg å ikke la meg krenke av ord, sier psykolog Jan Atle Andersen. I forrige uke ble han intervjuet av Bergens Tidende om mobbing på skole og arbeidsplasser.

Hovedpoengene til Andersen er at mobbeofre lar seg krenke av mobberen.

For å redusere mobbing, må man tidlig lære barn å ta ansvar for seg selv og sine egne reaksjoner. Barn må også lære at ord ikke kan såre, stikke eller drepe. Å tro noe annet er ren voodoo, sier Andersen.

Les også

- Negative ord har kraft

Psykologen var også sitert på at mobbing på arbeidsplasser langt på vei er en myte.

«Missing link»

— Jeg hadde forventet mye mer pepper enn jeg fikk for disse utspillene. Overraskende mange har gitt meg støtte, sier Andersen.

- Hvilke tilbakemeldinger fikk du?

— Noen mener min måte å tenke på er et slags «missing link» i mobbeproblematikken. Noen mener dette er måten å tenke på fremover, sier Andersen.

Men Andersen har også fått hard kritikk.

Det er ikke jeg som irriterer dem, men de som irriterer seg selv Jan Atle Andersen

En lærer ba Andersen være stille.

«Mobbing fører til angst, depresjon og selvmord. Det er en grunn til at voodoo virker. Bruk ordene dine til å oppmuntre, hjelpe, rose, veilede - eller vær stille»

— Noen av meldingene har vært fulle av skjellsord, gjerne fra personer som sier de har vært mobbeofre. De reagerer i affekt, og det er gjerne det som er problemet. De lar seg krenke uten at det har vært meningen fra min side å krenke dem. De har ikke lært å ta ansvar for sine egne følelser. Det er ikke jeg som irriterer dem, men de som irriterer seg selv, sier Andersen.

**Les også:

Les også

- Forferdelig holdning

— Forferdelig holdning**

Syltet i offerrollen

- Hvilken tilbakemelding har du fått fra fagfolk?

— Der er det veldig liten støtte. Jeg er blitt anklaget for å si dette for å få PR rundt egen person. Jeg tenker heller at de snakker om seg selv, sier Andersen.

- Du har fått noen henvendelser fra mobbeofre som har fortalt sin historie. Hvilket inntrykk gjør det på deg?

— Jeg tenker at det har vært så forferdelig mange unødige tragedier. Jeg svarer de fleste av de som har henvendt seg, dersom det ikke er for mange skjellsord involvert. Min oppfatning er: Dersom jeg viser medynk med mobbeofferet, så sylter jeg dem inn i offerrollen. Dersom jeg sier de må finne veien ut av offerrollen, så opplever de det som krenkende, sier Andersen.

- Hva med dem som ikke er i stand til å reise seg ut av en eventuell offerrolle?

— Det beste vi kan gjøre er å lære dem å ta ansvar i eget liv, men det er lettere sagt enn gjort, sier Andersen.

Diskusjon med Karita

Lørdag var psykologen i radiodebatt med Karita Bekkemellem i forbindelse med utspillet sitt. Den forhenværende Arbeiderparti-ministeren har tidligere stått frem i media og fortalt hvordan hun ble mobbet av etablerte AP-kvinner da hun kom som ung 24-åring til Stortinget.

— Karita var en person som åpenbart lot seg provosere i radioprogrammet, hvilket jeg fraskriver meg ansvaret for, sier Andersen.

— Det er noen mennesker som lar seg krenke av at andre faktisk kan mene noe annet enn dem .

Å hevde at jeg åpenbart lot meg provosere er ikke noe annet en sjåvinistisk hersketeknikk

Karita Bekkemellem

Bisk kjerringgruppe

- Men Bekkemellem har en ganske sterk historie om hvordan hun skal ha blitt fryst ut av en ganske bisk kjerringgruppe i Arbeiderpartiet. Hva skulle hun ha gjort i en slik situasjon?

— Kort og godt ikke bry seg om det de sa. Folk har ansvar for sine egne følelser. Jeg tror heller ikke det nødvendigvis er riktig at de damene i arbeiderpartiet nødvendigvis var så fæle som Karita vil ha det til. Fra min erfaring som konfliktrådgiver i arbeidslivet, har jeg aldri opplevd en situasjon med mange slemminger som går mot et uskyldig offer, sier Andersen.

— Som regel har en person som er i konflikt fått både ett og to og tre gule kort, før det røde kommer, sier psykologen.

Generelt mener Andersen at de aller fleste personer som blir kastet ut av et parti eller en arbeidsplass, har bidratt selv til situasjonen de har havnet i.

— Jeg tror ikke arbeidsplasser er fulle av psykopater. Når man får kollektive reaksjoner, så har man svært ofte bidratt selv, enten ved å opptre illojalt eller utfordret normene. Veldig ofte skyldes det hele mangel på sosial intelligens, sier psykologen.

Sjåvinistisk hersketeknikk

Selv sier Bekkemellem til BT at hun reagerte sterkt på psykolog Andersens opptreden i radioprogrammet.

— Jeg vil ha meg frabedt at jeg lot meg provosere. Han må tåle motargumenter til synet sitt. Å hevde at jeg åpenbart lot meg provosere er ikke noe annet en sjåvinistisk hersketeknikk, sier Bekkemellem.

— Det er helt greit at han uttaler seg om min bakgrunn, men jeg reagerer sterkt på signaleffekten i at en fra hans profesjon går ut og fremstiller det som om mobbeofre kan lastes for det de blir utsatt for, sier Bekkemellem.

Hun sier hun er blitt møtt med mange støtteerklæringer etter sitt radiomøte med psykologen.

— Facebook-veggen min er full av hilsener, sier hun.

**Les også:

Les også

Lærer Bjørndals metode

Lærer Bjørndals metode**

KrF Inger Lise: Sin egen fiende

Andersen har i kjølvannet av utspillet sitt også kommentert saken med KrFs avgåtte nestleder, Inger Lise Hansen.

— Hun er sin egen verste fiende. Hun er et offer for sine egne reaksjoner, sier Andersen.

Han erkjenner at han ikke har inngående kjennskap til KrF-saken.

- Hvordan kan du da uttale deg såpass bastant om dette?

— Fordi det gjelder generelt. Det gjelder deg og meg også. Dersom vi lar oss krenke av ord, så er vi våre egne verste fiender.

Generelt tror jeg på at den som tar ansvar, styrker seg selv. Den som skylder på andre, svekker seg selv og gjør seg selv til et offer i livet. Etter 26 år som konfliktbehandler, har jeg fremdeles til gode å høre et menneske si «Jeg har rotet meg inn i en konflikt med noen på jobben. Jeg lurer på om jeg kan ha oppført meg dumt. Kanskje skal jeg gå og be noen om unnskyldning»

— Det er alltid «de andre» som har skylden, sier Andersen.

Hvordan kan man best motvirke mobbing? Si din mening her.

Publisert: