• Vi har alle samme mål, sa Sylvi Listhaug til Bondelagets landsmøte torsdag. Hun ble takket av med en tom tegneblokk og en stabel fargestifter, for å tegne sin drøm om landsbruks-Norge.

Det ble en høflig time, der ytterpunktene i norsk landsbruk møttes etter at Stortinget har satt punktum for årets landbruksoppgjør. Frp-statsråden talte om sine visjoner for et lønnsomt og levedyktig norsk landsbruk, mens delegatene på landsmøtet svarte at de ikke vil være med på ferden.

— Nå har vi flertall

— Nå har vi fått flertall med Venstre og KrF for den kursendringen som vi ønsker oss. Nå fortsetter vi med det i årene fremover, sa Listhaug, og satte en støkk i enkelte delegater. En representant ble så sint at hun ville gjøre om resolusjonen fra landsmøtet, der det heter at «Bondelaget vil gi ros til KrF og Venstre som sto opp for landbrukets rammevilkår.«

Det er klart at Bondelaget ikke er helt samkjørt her, noe statsråden kunne bekrefte.

— Jeg var på middagen deres i går, og det ble sent. I løpet av kvelden var det flere som kom bort til meg og sa at dette var da ikke så ille.

— Men jeg skal ikke røpe navn, smilte Listhaug.

Mer norsk mat

Det eneste punktet i Listhaugs tale som falt i god jord hos Bondelaget, var hennes løfter om at også hun ønsker mer norskprodusert mat. For det fikk hun skryt av avtroppende bondeleder Nils T Bjørke fra Voss.

Men det var også alt. Hun måtte høre mange dramatiske vitnemål fra bønder som ikke var sinte, men mer resignerte over det de oppfatter som arroganse fra den nye sjefen i landbruksdepartementet. Hun ble bedt om å ta en prat med Vårherre; for det er mye han må gjøre om i Norge for at Listhaugs visjon om et norsk landbruk skal bli virkelighet.

Fjord-kultur

Leder i Hordaland Bondelag, Frøydis Haugen fra Lindås, tok ordet etter Listhaug. Hun viste til den store verdien fjordlandskapene på Vestlandet har, både for livsgrunnlag, fruktdyrking og kulturlandskap.

— Hvordan ser du for deg kulturlandskapet langs Hardangerfjorden og Sognefjorden om 8- 10 år? Hvilke virkemidler har du for å bevare dette?

Svaret var at statsråden kom fra Storfjorden, der det bare er en geitebonde igjen i Geiranger. Og at det skyldes en politikk som har vært ført før hun kom til departementet.

Og slik fortsatte seansen.

Fritt frem å være bonde

Statsråden bare smilte, og svarte at det er opp til bonden selv om han vil drive, og drive lønnsomt.

— Det er fritt fem for den enkelte. Jeg kan ikke tvinge noen til å bli bonde, sa hun, og høstet ingen applaus fra Bondelagets landsmøte.

Sylvi Listhaug fikk heller ingen respons da hun prøvde seg på en Ylvis-vri om reven.

— Jeg er blitt fremstilt som reven i hønsegården. Men reven er ingen dumming, han sørger alltid for å ha flere utganger.

— Og hva sier reven?

— Jo, forandring fryder, etter hvert.