Fakta om lungesykdommen SARS

Sars (Severe Acute Respiratory Syndrome) er en alvorlig type lungebetennelse som først ble registrert i november, med trolig utbrudd i Sør-Kina.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 17 år gammel

Smittekilden er ukjent og dødeligheten regnes til ca. 4 prosent. Amerikanske og europeiske forskere jobber på spreng for å identifisere SARS-viruset.

18. mars: Etter tre uker med offisielle taushet ber kinesiske eksperter WHO om hjelp til å finne smittekilden for sars. I Norge er flyplasser og sykehus beredt på å håndtere mulige sykdomstilfeller.

1. april: Myndighetene i Hongkong isolerer et helt boligkompleks etter at det er blitt registrert 92 nye tilfeller av sars i boligblokkene som til sammen har 185 sars-tilfeller. Folk i byen har tatt på munnbind for å beskytte seg mot sykdommen.

13. april: WHO melder at 116 personer nå er døde av sars på verdensbasis. SA har bedt diplomater fra 17 land om å reise hjem med sine familier.

20. april: Kinas helseminister og Beijings borgermester får sparken for å ha holdt tilbake opplysninger om sars-epidemien.

22. april: For elever i videregående skole i Kina blir påskeferien forlenget fra fem dager til tre uker. Kinesiske myndigheter avlyser 1. mai-ferien fra 1. — 7. mai. I Beijing er dødstallet kommet opp i 20 personer.

22. april: Utenom Asia er Canada hardest rammet av alle land. Ifølge WHOs siste tall er det registrert 140 tilfeller av SARS. 13 er døde. Toronto er verst stilt i Canada.

23. april: Verdens helseorganisasjon advarer mot å reise til Beijing, den kinesiske Shanxi-provinsen og Toronto i Canada på grunn av faren for å spre sars. Kina sender ut ekspertgrupper til alle landets provinser for å prøve å hindre ukontrollert spredning av epidemien som nå har spredd seg til 19 av Kinas 31 provinser.

24. april: Sars er til nå spredt til 25 land. Myndighetene i Kina innleder en omfattende kampanje for å finne og isolere folk som kan være smittet. Det er nå 106 døde og nær 2500 som er registrert smittet i Kina. I Hongkong er tallene 105 døde og nesten 1500 smittete. På verdensbasis melder Verdens helseorganisasjon om 4288 smittete og 251 døde til nå.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Advarer mot sars-panikk

BT anbefaler

Utvalgsleder om Fridalen skole: – Jeg er rasende

Mikkel Grüner (SV) krever at skolebyråd Endre Tvinnereim (Ap) rydder opp på Fridalen skole.

LES SAKEN