Renn etter Tamiflu på apotekene

  • Vi har sluppet det vi kan av medisinen og holder tilbake det vi mener det vil være behov for når vinterinfluensaen kommer, sier produktsjef Unni Gisletun i Roche Norge AS.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

Medisingrossistene har lagt inn så store bestillinger på Tamiflu hos produsenten Roche, at man der har valgt å holde tilbake en god del av influensamedisinen for å ha noe i beredskap når den vanlige vinterinfluensaen kommer, opplyser produktsjef Unni Gisletun i Roche Norge AS.

– Vi har sluppet det vi kan av medisinen og holder tilbake det vi mener det vil være behov for når vinterinfluensaen kommer, sier Gisletun til NTB.

Tamiflu er en nyutviklet medisin som virker mot influensa, en sykdom som det tradisjonelt ikke har vært medisiner mot.

Staten har allerede kjøpt inn 1,4 millioner beredskapsdoser til bruk i tilfelle fugleinfluensaen skulle begynne å smitte fra menneske til menneske og skape en stor epidemi (pandemi). En slik smitteoverføring er ennå ikke registrert noe sted i verden.

Men fugleinfluensaen, som er en dyresykdom, kan smitte fra dyr til mennesker. Og i Sørøst-Asia er mennesker blitt smittet på denne måten. Verdens helsemyndigheter frykter nå at viruset i smittede mennesker kan mutere slik at det utvikles en virusvariant som kan overføres mellom mennesker.

Tamiflu er reseptpliktig og virker på influensa ved at medisinen hindrer viruset å spre seg i kroppen. Den virker ikke mot vanlig forkjølelse, men skal tas mot influensa innen 48 timer etter de første symptomene på sykdommen.

Tamiflu kan også tas forebyggende hvis man er blitt utsatt for eller risikerer å bli utsatt for smitte, opplyser Gisletun.

– Medisinen kan brukes forebyggende i opptil seks uker, sier hun til NTB.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Fjøskarantene etter besøk i fugleinfluensa-land

  2. Mortensmesse beleilig for gåse-oppdretter

BT anbefaler

Ansatt mistenkt for seksuell relasjon til barne­verns­barn. Ledelsen ville ikke anmelde.

– Ikke forsvarlig håndtering, mener Statsforvalteren.

LES SAKEN