Notater fra venteværelset

Brann — Lyn 4-1: Ellevemillionerfemhundreognittitotusen minutters ventetid er over. Omtrent slik forløp de siste 90.

Publisert Publisert
  • Eystein W. Thue
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Cupfinalen i 2004 var så utenomjordisk vellykket at Bergens Tidende laget et onlinereferat — i papiravisen!

Publisert: 8. november 2004

Av: Eystein Thue

Det er 20.000 tomme seter på Ullevaal. Brann-fansen står. Toni Nhleko har scoret på storskjermen, og en gjeng med duskedamer har prøvd å få opp stemningen. Som om den kunne bli noe bedre. Hanstveit og Leo har ledet lagene inn. Kongesang, nasjonalsang, men ingen bergenssang er avsunget, og finalen er i gang:

2. min: Sæternes slår i retning Winters på 16-meteren. Skotten har god plass, men tør ikke å akselerere. Svak avslutning. Men Brann har i hvert fall tatt føringen.

4. min: Hanstveit river seg løs på venstrekanten. Sørensen kommer stormende til bakfra og puffer Brann-kapteinen i ryggen. Frispark. Knudsen kommer over fra motsatt for å slå. Han treffer Bjarnason, som stusser videre på bakerste. Sæternes strekker seg og plasserer ballen til venstre for Al-Habsi. 1-0. 8. min: Sæternes prøver å nå Knudsen til høyre, men ballen skifter retning i en Lyn-spiller. Vips er Winters alene med keeper. 30-åringen fyrer av. Al-Habsi er ikke kjapp nok. 2-0. Nytt gledessjokk. Fortsetter Brann med samme scoringsfrekvens, vinner de 22-0!

11. min: Haugen lager frispark fra 35 meters skrått hold. Og når ballen slås inn, blir samme Haugen revet ned av Lustü. Skuddet skrur ned i hjørnet og minner stygt om Lyns ledermål på Stadion for en drøy måned siden. Opdal bokser i stangen, Markstedt fanger returen. 2-1. Haugen blir liggende. Skulle han ikke hatt frispark? Drillo, som sitter ti meter bak oss, kaller Opdals inngripen en keepertabbe.

13. min: Knudsen i fart langs høyrekanten. Ingen ser ut til å bry seg. Typisk for Knudsen. I BT fredag ble det nærmest fremstilt som en avsløring at 27-åringen faktisk har spilt 153 eliteseriekamper og er Branns mest rutinerte. Nå er det Leo som bare rygger og rygger. Knudsen slår inn mot Sæternes, som møter foran Berntsen. Hodestøtet er like perfekt som innlegget. 3-1, og det er ikke engang spilt et kvarter. Målskjema justeres til 15-5

24. min: Hva skjer med Lyn-forsvaret? I sommer var de gjerrigst i Eliteserien. Nå har de sluppet inn tre mål på 13 minutter. Lustü slår en latterlig tversoverpasning på egen halvdel. Kvisvik snapper ballen, men Winters glipper.

28. min: Soma blokkerer et innlegg ved eget cornerflagg, men får gult kort for farlig spill. Soma protesterer. Til ingen nytte (har det noen-sinne nyttet, forresten?)

32. min: Knudsen, Branns hemmelige høyreving, får avansere 30 meter sentralt, igjen uten at noen bryr seg. Knudsen skyter knallhardt, men Al-Habsi redder.

34. min: Opdal er på løp langs venstrevingen i retning Lyns cornerflagg. Mjelde også. Sæternes har nemlig scoret sitt tredje mål for dagen, et kanonskudd med venstre, etter en presis stikker fra Winters og nok et lureløp bak Berntsen. Tv-bildene avslører at Soma - etter ni måneder som Brann-spiller - smiler. Men Drillo holder alle muligheter åpne:

— Hvis denne kampen går til straffespark, blir det i hvert fall tidenes cupfinale.

39. min : Brann-fansen roper «Mons Ivar Mjelde!»

43. min: Brann-fansen roper «Mons Ivar Mjelde!»

45. min: Talentutviklerne på Lyn-benken har omsider funnet ut at noe er galt, og tar ut Lars Kristian Eriksen ett minutt før pause. Litt av et minne å ta med seg for en 21-åring.

47. min: Pause. Mjelde tar turen innom NRK-reporteren og forsikrer seerne om at det er fullt mulig å tape.

En reporter fra Aftenposten tror knapt det han er vitne til:

— Det er som om de får ut 22 års sinne. Ingen hadde slått Brann i dag. Selv ikke Rosenborg, sier han.

Rune Bratseth blir kalt inn på banen på å motta hederspris av Norges Fotballforbund. RBK-direktøren blir mottatt av massiv pipekonsert fra 20.000 bergensere.

46. min: 2. omgang er så vidt i gang når en kroppsmalt Lyn-supporter stormer banen. Tre vakter utstyrt i Natteravn-jakker bærer ham ut. Lyns farligste angrep til nå.

49. min: Ullevaals måltavle viser Brann 4 og FC Lyn Oslo 1. Hvilket postkort det kan bli.

53. min: Sørensen går i bakken. I cupfinalen for fem år siden, lekte han med Ylönen. Nå klarer han ikke engang å finte Kvisvik.

54. min: Markstedt får frispark på 19,6 meter. Soma protesterer igjen. Sørensen treffer muren og vimser vekk returen.

65. min : Ophaug vikler seg inn i en floke med Leo. Blir liggende og sparke. Mjelde griper inn og sender backen sin hjem.

70. min: Berntsen skal gjøre alt godt igjen, men treffer tverret. Opdal har kontroll.

81. min: Kvisvik finner Sæternes på bakerste. Brann-spissen kan tangere André Krogsæthers rekord fra 1985, men roter i mottaket.

82. min: Sæternes får en ny sjanse. Alene gjennom. Men Al-Habsi retter opp litt av helhetsinntrykket.

83. min: Sørensen alene gjennom og kjører karusell med seg selv, før han sender av gårde et løst skudd Hanstveit redder på streken.

84. min: Brann-fansen synger «Seieren er vår!»

89. min: Miller er kommet inn for Winters. Mens ballen er i spill på motsatt side, havner han i klammeri med Håkonsen. I neste duell klipper like greit Lyn-backen ned Miller, som reiser seg og går til motangrep. Begge får gult kort. I neste duell ser det ut som om Miller prøver seg på en Øyvind Pettersen. Han lykkes ikke.

95. min: Tidenes artigste Brann-omgang uten scoring er over. Brann-spillerne legger ut på en æresrunde. Lyn-spillerne parkerer i 16-meteren. Hva ellers skal de gjøre? Løpe frem og tilbake bak eget mål? En mann mangler. Sørensen har løpt i garderoben for lenge siden. Brann-staben, derimot, bare vokser og vokser. Jammen står ikke Knarvik og Olofinjana ute på gresset og gliser.

100. min: Kun en brøkdel av tilskuerne har forlatt Ullevaal når lystige Harald og Sondre deler ut kongepokalene til kapteinkomboen Hanstveit og Guntveit. Opdal later til å ha overtatt dj-rollen. Queens «We are the champions» blir avløst av Brann-sangen.

119. min: Full fest i garderoben. Champagnen spruter. Mellom spillerne, trenerne, journalistene, legene, fysioene, administratorene og styremedlemmene står en tavle som avslører Branns taktikk for 2. omgang:

1. Defensivt kompakt

2. Spille når vi kan, klarere når vi må

3. Utnytte bakrom/siderom

4. Vinne hver duell

5. Fortsette i 45 minutter.

Aldri har fotball sett mer enkelt ut. Skjønt, ikke for alle. Plutselig står ingen ringere enn ordfører Herman Friele i garderoben. Kaffekongen er kjent for å uttale seg om ting han etter eget utsagn «ikke har peiling på». Og han skuffer ikke nå heller.

— Dette var fantastisk spennende!

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Brann-seier på et sølvfat

  2. De utskjeltes revansj

  3. Branns selvutslettende spisser

SISTE GULLBILDE: Får vi slike jubelscener etter siste seriekamp?

LEKTE SEG: Mons Ivar Mjelde har sjelden aldri hatt en så enkel jobb på benken som under cupfinalen 2004.

GIGANTEN: Sæternes scorte mål, scorte mål, scorte måååål.

STERKE SCENER: Brann-spillerne feirer med champagne og snus.

SJANSELØS: Lyns farligste angrep var det en supporter som stod for.

BT anbefaler

Paret fra Fana var lei av det travle livet. – I løpet av tre minutter bestemte vi oss.

– Det var jo helt skrullete det vi gjorde. Men vi var ikke aldeles bortreist heller.