Ti ganger så mange overdosedødsfall i Oslo som i Amsterdam

Regnet i forhold til antall innbyggere har Oslo ti ganger så mange overdosedødsfall som "narkohovedstaden" Amsterdam.

Publisert Publisert

Statistikk fra metadonklinikken i Oslo og Rusmiddeletaten i Oslo kommune viser at Oslo har 30 overdosedødsfall per 100.000 innbyggere i alderen 15-44 år, mot Amsterdams 3 overdosedødsfall per 100.000 innbyggere i samme aldersgruppe.

I Frankfurt er tallene 7 per 100.000, mens København har 23 overdosedødsfall per 100.000 innbyggere mellom 15-44 år.

— Nordmenn har aldri ønsket å lære hvordan man skal unngå narkotikadød, sier professor Peter D. A. Cohen ved Senter for narkotikaforskning ved Universitetet i Amsterdam til Aftenposten i en kommentar til tallene.

Den liberale narkotikapolitikken i Amsterdam fører ifølge Cohen til lavere pris og bedre kvalitet på heroinen som selges. Rikelig tilgang på billig og ren heroin gjør at misbrukere røyker stoffet istedenfor å injisere det.

Ved injisering er overdoserisikoen mye høyere enn ved røyking. Statistikken viser at 96 prosent av misbrukerne i Norge injiserer heroin, mens bare 15 prosent av misbrukeren i Amsterdam gjør det samme.

— I Norge er forholdene akkurat de motsatte av hvordan de er i Amsterdam. Den norske narkotikapolitikken er svært byråkratisk. En misbruker som ønsker å slutte med heroin og begynne på metadon, må gjennom en masse utredninger. Det er prisen for denne svært strenge politikken dere betaler nå, sier Cohen om de norske overdosedødsfallene.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Dagen før dette bildet ble tatt, fikk de dødsdommen

  2. Her vil de ha en gigantisk gondolbane. Dårlig idé, mener gründer.

  3. Skule stengt i Kvam på grunn av koronasmitte

  4. Høie skuffet: – Jeg har brukt 20 år av mitt liv på å kjempe mot mange av disse endringene

  5. – No er han Noregs aller dårlegaste politiske strateg

  6. Dropper anmeldelse etter at ungdom herjet på bussen