«Green Ålesund» har sunket

Publisert Publisert

«Green Ålesund» i to biter på havets bunn

Havaristen «Green Ålesund» brakk i to og forsvant ned i havet torsdag morgen. Fiskelasten om bord i skipet skal likevel fjernes.

Skipet har ligget kantret på et skjær utenfor Bleivik like nord for Haugesund siden det gikk på grunn 15. desember i fjor.

— Det er ikke så veldig overraskende at skipet nå har sunket. Det har ligget ustødig lenge, sier havnedirektør i Karmsund Odd Einar Mæland til NTB. Han sier skipet etter all sannsynlighet har brukket i to. Dette gjør at vrakgods driver opp fra vraket.

Undersøker vraket Havnevesenet fikk melding om at skipet var forsvunnet klokken halv ti torsdag, og mannskaper var torsdag formiddag ute på havaristedet for å forsøke å finne ut hvor skipet ligger.

Ifølge Mæland ligger skipet på mellom 40 og 70 meters dyp. Det er omtrent 2.300 tonn fisk igjen av skipslasten og Mæland frykter at fisken også vil drive ut av vraket og forurense sjøen.

— Hvis skipet har brukket i to, vil flere lasterom bli åpnet opp. Da kan det drive ut ny last, sier Mæland.

Fisken skal ut Statens forurensningstilsyn (SFT) skulle etter planen inngå kontrakt om fjerning av fisken om bord i skipet torsdag. Dette blir nå utsatt til vraket er undersøkt. Et undervannsfartøy skal ta bilder av skipet i løpet av torsdag.

— Jeg tror ikke det blir vanskeligere å tømme vraket for lasten nå, sier direktør for Kontroll— og beredskapsavdelingen i SFT Joakim Lystad til NTB. Han sier kontrakten som skulle blitt inngått torsdag vil bli justert noe, men at operasjonen vil gå som planlagt.

Lystad regner med at forurensningen fra vraket vil øke når det har brukket i to, og SFT har sendt ut et overvåkingsfly for å følge med forurensningen.

Problemfylt berging «Green Ålesund» gikk på et skjær 15.desember i fjor. Mannskapet på 16 ble berget med redningshelikopter og skipet ble sittende fast på skjæret nord for Haugesund. Skipet hadde 3.500 tonn frossenfisk og 450 tonn olje om bord.

Oljen ble lenset ut i desember, mens størstedelen av fiskelasten fremdeles er om bord i skipet. Beboerne i området rundt havaristen har den siste tiden vært plaget av den intense lukten av fisken som nå er i ferd med å råtne. Det kan ta flere uker å tømme vraket for fisk.

NTB

GIKK TIL BUNNS: Det er fremdeles 2.300 tonn fisk igjen av den opprinnelige skipslasten. Det fryktes at denne fisken kan drive ut å forurense området rundt havaristen.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Kraftig vind stopper to fergesamband

  2. 27 pasienter døde etter feilmedisinering på sykehus: – Mange kunne vært reddet

  3. Medietilsynet: TV 2 har brutt krav som allmennkringkaster

  4. – Ytringsfriheten blir satt til side ved UiB

  5. Branns kaptein: – Vi vet at vi har skuffet hele Bergen

  6. Her svarer han om kvelden alt gikk galt