Sekkingstads bror: - Glad og lettet

Kjartan Sekkingstad skal være fri etter ett år i fangenskap på Filippinene. Sotra-mannen skal være frisk og ikke skadet.

Publisert Publisert

GISSEL: Sotra-mannen Kjartan Sekkingstad skal være løslatt etter å ha vært holdt som gissel på Filippinene siden september i fjor. Foto: Privat

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Sotra-mannen Kjartan Sekkingstad ble lørdag satt fri fra fangenskap, ett år etter at han ble tatt av terrorgruppen Abu Sayyaf på Filippinene.

Frigivelsen ble lørdag ettermiddag bekreftet av landets forsvarssjef, Ricardo Visaya, i en pressemelding til NTB.

– Jeg er glad og lettet over at Kjartan endelig er satt fri fra Abu Sayyaf. Det viktigste nå er at han er frisk og ikke skadd på noen måte, sier Odd-Kåre Sekkingstad, broren til Kjartan Sekkingstad, til NTB.

Les også

Sekkingstad: – Vi måtte prøve å overleve fra dag til dag

Takket presidenten

Familien ber om forståelse for at de ønsker ro og for at de ikke kan si mer enn dette på det nåværende tidspunkt.

Sekkingstad må nå tilbringe natt til søndag på øya Jolo, ifølge Filippinenes fredsminister etter at han ble frigitt i Patikul på øygruppen Sulu.

– Takk, president Duterte! var det første nordmannen sa, ifølge ministeren.

Skal ha mottatt 5 millioner

Gisseltakerne skal ha mottatt om lag 5 millioner norske kroner i løsepenger for Sekkingstad, ifølge nettstedet The Philippine Star. Det er ikke kjent hvem som har betalt, men norske myndigheter avviser at de har gjort det.

Utenriksminister Børge Brende (H) forteller at han ikke vil slippe gleden løs før han får en bekreftelse på at Sekkingstad er i god behold hos filippinske myndigheter.

Les: Slik ble han hotellsjef på Filippinene

Tidligere har statsminister Erna Solberg vært tydelig på at norske myndigheter ikke betaler løsepenger i kidnappingssaker.

For tre uker siden uttalte president Rodrigo Duterte at terrorgruppen hadde fått utbetalt 50 millioner pesos, nærmere ni millioner norske kroner, i løsepenger for Sekkingstad.

Nordmannen ble imidlertid ikke løslatt som avtalt.

AVVENTENDE: Utenriksminister Børge Brende vil ikke slippe jubelen løs helt ennå. Foto: Therese Alice Sanne, Adresseavisen

Overlevert søndag

– Filippinske myndigheter har bekreftet at Sekkingstad ikke lenger er i fangenskap hos Abu Sayyaf, sier utenriksminister Børge Brende til NTB etter å ha vært i kontakt med Filippinenes fredsminister Jesus Dureza.

– Dette er en positiv utvikling i saken, mener Brende.

– Ifølge filippinske myndigheter befinner Sekkingstad seg nå på et forholdsvis trygt sted. Vi følger situasjonen tett og arbeider nå sammen med filippinske myndigheter for å bringe Sekkingstad endelig i sikkerhet, sier Brende.

Siste gjenværende gissel

Den norske 57-åringen ble sammen med to kanadiske menn og en filippinsk kvinne bortført av terrorister på øyen Samal, 22. september i fjor.

Sekkingstad var det siste gjenværende gisselet, etter at kanadiske Robert Hall og John Ridsel begge ble drept tidligere i år.

Det kvinnelige gisselet ble frigitt i slutten av juni.

Filippinske regjeringssoldater har de siste månedene gjennomført flere forsøk på å nedkjempe ekstremistgruppen, som trolig teller under 500 militante medlemmer.

Gruppen slo til mot et feriested på den sør-filippinske øyen Samal. Kjartan Sekkingstad var daglig leder ved feriestedet Oceanview Marina, og har bodd på Filippinene i mange år.

GISLER: Kjartan Sekkingstad (foran til høyre) ble tatt til fange for ett år siden, og var det siste gjenværende gisselet. To kanadiske menn ble begge drept tidligere i år. Kvinnen på bildet ble løslatt i juni. Foto: Twitter / NTB scanpix

Publisert