Klassekampen kunne denne uka fortelle at de rødgrønne har kjøpt fire ganger så mye forsvarsmateriell fra Israel som Bondevik-regjeringen.

Solhjell ber nå forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) om å bremse innkjøpene fra Israel.

— Med sin bakgrunn fra Utenriksdepartementet og med god innsikt og kjennskap til den israelske okkupasjonen, har jeg forventninger om at han tar tak og sørger for en mer restriktiv praksis for innkjøp, sier Solhjell til Klassekampen.

- Har brutt valgløftene

De rødgrønne partiene kritiserte i sin tid Bondevik-regjeringen for å kjøpe forsvarsmateriell fra Israel. «Arrogant», «uakseptabelt» og «et tillitsbrudd» tordnet Ap-representant Marit Nybakk i 2003. Nå svarer opposisjonen med same mynt.

— Når man stiller til valg på at man vil redusere samarbeidet med Israel, men gjør det motsatte, så har man lurt sine egne velgere, mener Jan Arild Ellingsen som sitter i utenriks- og forsvarskomiteen for Frp.

Komiteens leder, Ine Marie Eriksen Søreide (H), er enig.

— Regjeringen må ha en pussig smak i munnen når de gikk så knallhardt ut mot den borgerlige regjeringen, samtidig som de i realiteten er langt mer aktive selv, sier hun.

- Bryter internasjonal rett

Solhjell innser at SV står alene i sin motstand mot å kjøpe forsvarsmateriell fra Israel, men håper likevel at forsvarsministeren vil lytte.

— Israel er i krig og bryter internasjonal rett ved å okkupere Palestina, påpeker han.

Norge eksporterer derfor ikke forsvarsmateriell til landet, men Solhjell mener at dette bør gå begge veier.

— Jeg mener den mest saklige og ryddige løsningen ville vært å ikke kjøpe forsvarsutstyr fra Israel, sier han.