Frps krav til å bli i regjering kan bli klare i dag: – Vi må ha flere seire

Frp-lederen sier saken om IS-kvinnen «har sprengkraft i seg» internt i partiet.

Publisert Publisert

STILLER KRAV: Frp stiller krav for å bli værende i regjering. Kravlisten kan bli klar i dag, sier partileder Siv Jensen. Foto: Håkon Mosvold Larsen

  • Arve Henriksen
  • NTB
  1. Leserne mener

Frp-leder Siv Jensen sier hun lenge har vært tydelig overfor sine regjerings­kollegaer om at saken om IS-kvinnen som nå blir hentet hjem er en sak som opprører hennes eget parti.

– Jeg har vært veldig tydelig på at vi ikke slutter oss til den beslutningen som de andre regjeringspartiene har gjort. Jeg har vært tydelige overfor mine kolleger i regjeringen at dette er en sak som har sprengkraft i seg i Frp, og at det ville kunne komme sterke reaksjoner som vil få konsekvenser, sa Jensen da hun gjestet politisk kvarter i NRK P1 torsdag morgen.

– Må ha flere seire

Hun ønsket ikke å konkretisere hvilke krav partiet nå vil fremme for statsminister Erna Solberg, skriver Aftenposten.

– Det er lenge siden man har sett noen veldig klare tydelige Frp-saker besluttet i regjering, det er det vi forventer vi får. Jeg har tydelig gitt uttrykk for at denne saken er krevende, ja, men den kommer den på toppen av en situasjon som vi har opplevd som krevende og belastende over tid, sier partilederen.

Jensen mener krever derfor at regjeringen nå må jobbe på en annen måte.

– Vi må ha tydeligere gjennomslag, vi må ha flere blanke seiere. Partiene må være til å kjenne igjen. Jeg tror det er en grunn til at regjeringen ikke er så populær i befolkningen. Velgerne kjenner ikke partiene igjen.

Onsdag la Frps Jon Helgheim, ifølge NRK, ut en melding på partiets hjemmesider der han skrev at ingen IS-kvinne skal få presse Frp ut av regjering slik at Norge får en langt mer liberal innvandringspolitikk.

SYRIA: EN IS-siktet norsk kvinne og hennes to barn ble tirsdag hentet ut av Al Hol-leiren i Syria. Foto: Ali Hashisho / Reuters, NTB Scanpix

Fyrte løs mot IS-kvinne

Jensen ble spurt om trusselen om å trekke seg ut av regjeringen kun var tomme trusler.

– Det er ingen IS-kvinne som presser Frp ut av regjeringen, dette er samhandlingen mellom de fire regjeringspartiene, vår evne til å finne frem til løsninger som gjør at partiene får de gjennomslagene de trenger. Jeg har lenge, både internt i regjeringen og i flere intervjuer vært tydelig på at arbeidsformen må endre seg, vi må ha mer gjennomslag og bli mer gjenkjennelig.

Jensen benyttet også anledningen til å fyre løs mot kvinnen som nå er på vei til Norge.

– Det som skaper reaksjoner er at denne kvinnen aktivt har valgt å reise fra Norge, hun har slutte seg til IS kalifatet, og hun har tatt avstand fra alle de verdiene som vi står for i Norge. Og så er det mange som opplever at hun har brukt barnet sitt som et skjold for selv å komme tilbake til Norge. Vi hele tiden sagt at vi er innstilt på å hjelpe barn hjem, fordi de er uskyldige. Men vi har også vært tydelige på at vi ikke vil løfte en eneste finger for aktivt å bidra til å hente potensielle terrorister til Norge, sier Jensen.

BLE ADVART: Frp-leder Siv Jensen sier hun advarte statsminister Erna Solberg om «sprengkraften» i saken om IS-kvinnen. Foto: Stian Lysberg Solum

Kravene kan bli klare torsdag

Kravene Fremskrittspartiet vil stille for å fortsette i regjering, kan bli klar torsdag, ifølge partileder Siv Jensen.

– Vi vil overrekke Erna Solberg en liste med krav som vi skal utarbeide i løpet av dagen, forhåpentlig, sa Jensen.

Strengere innvandringspolitikk er blant sakene fylkesledere i Frp nå krever gjennomslag for etter å ha tapt saken om IS-kvinnen. Nå jobber fylkeslederne i Frp med innspill til det som skal bli en kravliste fra partiet.

Bakgrunnen er at flertallet i regjeringen overkjørte Frp da de bestemte seg for å hente hjem en terrorsiktet 29 år gammel kvinne fra Syria.

HOS NRK: Siv Jensen var gjest i NRKs Politisk kvarter torsdag morgen. Foto: NRK (skjermdump)

– Vi er blitt overkjørt

I Viken Frp mener gruppeleder Lavrans Kierulf det er naturlig at partiet krever gjennomslag innenfor området der de nå led nederlag.

– Noe av det viktigste for Fremskrittspartiet er å få gjennomslag på feltet som går på flyktning-, asyl, innvandring- og integreringspolitikk. Det er en sak på dette feltet vi er blitt overkjørt i, og da det er naturlig at det er innenfor dette feltet at Fremskrittspartiet får betydelig mer gjennomslag fremover enn det vi har fått så langt, sier Kierulf til NRK.

– Skal Frp bli værende i regjering, må de kjenne følelsen av å vinne, sier fylkesleder Frode G. Hestnes i Vestfold og Telemark Frp og tidligere statssekretær ved Statsministerens kontor til NRK.

Han nevner skatter og avgifter, samferdsel, innvandring, bompenger og oljeutvinning som viktige områder for Frp.

Publisert