Halvparten av håndsåpene kan være helseskadelige

En test av håndsåper som Forbrukerrådet har gjennomført viser at over halvparten av håndsåpene har innhold som kan gi negative helseeffekter.

SKADELIGE STOFFER: Over halvparten av håndsåpene inneholder skadelige stoffer, viser en undersøkelse fra Forbrukerrådet. Foto: Illustrasjonsfoto NTB/ Scanpix

  • Kristine Grue Langset
  • Ntb
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Håndsåpene som kommer verst ut i testen, inneholder enten stoffer som kan være hormonforstyrrende eller sterkt allergifremkallende, viser undersøkelsen.

Forbrukerdirektør Randi Flesland mener det er særlig alvorlig at 13 av de 48 håndsåpene som var med i testen, inneholder enten stoffer som er mistenkt hormonforstyrrende, eller har det sterkt allergifremkallende stoffet MI.

Her ser du hvordan ulike håndsåper kom ut i testen.

Risiko for allergiske reaksjoner

— MI gir så stor risiko for kraftige allergiske reaksjoner, at det fra neste år blir forbudt i leker til barn under tre år, samt i produkter som skal bli værende på huden. Med den kunnskapen vi har i dag må vi få fjernet produkter med MI fra hverdagen vår. Inntil da bør vi i alle fall unngå at barna bruker dem, sier Flesland i en pressemelding.

Test viser at syv av ti «svettedrepere» inneholder skadelige stoffer:

Les også

Disse deodorantene bør du styre unna

Av de 48 håndsåpene inneholdt seks typer mistenkt hormonforstyrrende stoffer som kan medvirke til å utvikle kreft og redusere muligheten for å få barn. I hele 26 av såpene ble det funnet allergifremkallende stoffer, og i sju av disse ble stoffet MI funnet.

Les også

Giftekspert: Kvitt deg med nesten alle lekene på dette barnerommet

— Bekymringen er at over tid og i kombinasjon, kan selv ørsmå mengder gi en økt fare for noe så alvorlig som kreft og redusert mulighet for å få barn. sier Flesland.

  • Viten: « Når nano vert farleg»

Fokus på allergi og kjemikalier

Forbrukerrådet har de siste årene hatt ekstra fokus på allergi og kjemikalier i produkter.

ALVORLIGE FUNNN: Forbrukerdirektør Randi Flesland ser særlig alvorlig på testen som viser at tretten håndsåper som inneholder enten stoffer som er mistenkt hormonforstyrrende, eller har det sterkt allergifremkallende stoffet MI. Foto: Forbrukerrådet

Miljøstiftelsen Bellona har også en guide til hvordan leve så giftfritt som mulig. Stiftelsen Miljømerking i Norge, Svanemerket, har også temasider om kjemikalier.Det siste året har vi skrevet om flere av testene Forbrukerrådet har gjennomført, samt utspill fra dem angående kjemikalier i produkter.

Les også

Ti miljøriktige råd

En av disse testene fikk mye negativ oppmerksomhet, da flere mente at Forbrukerrådets advarsler om farlig solkrem i seg selv var farlig: Les mer om det her: « Det er Forbrukerrådets advarsler som er farlige, ikke solkremen. Smør i vei!»

Og Forbrukerrådets svar: «Derfor er Forbrukerrådet kritiske til nanostoffer i solkrem»

Anbefalinger for barn

21 av håndsåpene i Forbrukerrådets test inneholdt ingen skadelige stoffer og har fått grønt smilefjes. Det vil si at de hverken inneholder hormonforstyrrende eller allergifremkallende stoffer i det hele tatt.

— Vi anbefaler at barn unngår parfymestoffer for at de ikke skal utvikle allergi. Da er det leit at det er så vanskelig for foreldrene å velge dem bort, sier Flesland.

Her er flere artikler innenfor samme tema:

Publisert
  1. Helse
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Advarer mot skadelige stoffer i spillprodukter

  2. Forbrukerrådet ber klesprodusenter styre helt unna fluor til barn

  3. Sminken og hudkremen din kan skade barna

BT anbefaler

Stoppervalget blir kritisert. Slik forsvares det av Brann-treneren.

LES SAKEN