Både det svenske og det danske kongehuset har ifølge det NRK kjenner til blitt invitert til å delta i 200-årsfeiringen av Norges grunnlov 17. mai i år.

— Kongen besøker ikke andre nasjoner på deres nasjonaldag, sier fungerende informasjonssjef Annika Sönnerbergpå Det kongelige slott i Sverige.

Folketinget i Danmark har gitt tilbakemelding om at dronning Margrethe og hennes mann prins Henrik vil delta på feiringen utenfor Eidsvollsbygningen.

— Her forenes det norske og danske kongehuset, og svenskekongen skal ikke være med bare fordi han har som prinsipp å ikke stille på andre nasjoners nasjonaldager. Jeg synes det er historieløst, sier den pensjonerte svenske hoffreporterne Sten Hedman.

— Hvis det er tilfelle at de ikke vil være med på den store 17. mai-feiringen på Eidsvoll, synes jeg det er uheldig, sier historieprofessor emeritus Ole Kristian Grimnes ved Universitetet i Oslo til NRK.

Stortingets prosjektleder for arbeidet med grunnlovsjubileet, Dag Nordbotten Kristoffersen, ønsker ikke å kommentere hvem de har invitert eller hvorfor de eventuelt har takket nei.