Obligatoriske kjøretimer skal ikke telle med i fraværsgrensen på videregående

Den nye regjeringen vil gjøre obligatoriske kjøretimer til gyldig fravær. De skal unntas fra fraværsgrensen.

Publisert Publisert

FRAVÆR: Skoleelever skal få registrert obligatoriske kjøretimer som gyldig fravær, lover den nye regjeringen. Foto: Anne-Stine Johnsbråten (illustrasjonsfoto)

  • Sigurd Bjørnestad
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Den nye regjeringen vil «at fravær grunnet obligatoriske timer for trafikkopplæring skal unntas fra fraværsgrensen».

Slik står det skrevet i Granavolden-plattformen som er det politiske grunnlaget for Norges nye firepartiregjering.

Fraværsgrensen i videregående ble innført i 2016. Hovedregelen er at den som har mer enn 10 prosent fravær i et fag mister retten til å få standpunktkarakter i faget.

Fravær på grunn av helse eller av velferdsgrunner teller ikke med i grensen. Men det har obligatoriske kjøretimer gjort.

Nå blir deler av den obligatoriske kjøreopplæringen unntatt fra tiprosentsgrensen. Ifølge Aftenbladet er det sikkerhetskurs på vei og sikkerhetskurs på bane, totalt 17 timer, som vil telle som gyldig fravær.

Trafikkskolene er fornøyd

Det nye unntaket gleder trafikkskolene, skriver Aftenposten.

– For trafikkskolene er dette en stor dag. Dette har hele organisasjonen jobbet for å få endret i lang tid, sier direktør Torgeir Abusdal i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL).

Helt siden den fraværsregelen ble innført i videregående skoler i 2016 har ATL jobbet med å få godkjent obligatorisk trafikkopplæring som gyldig fravær.

Opplæring med lite trafikk

ATL mener fraværsgrenen har ført til flytting av kjøretimene til tider på døgnet med lite trafikk.

– Dette har vært et stort problem. For ikke å bryte reglene har elever kjørt obligatorisk opplæring i helger og på tider av døgnet hvor trafikkbildet er mindre komplekst og hvor de trafikale utfordringene er mindre enn hva man møter om man kjører midt på dagen, sier Abusdal.

Han håper de nye reglene vil tre i kraft allerede fra neste skoleår.

Publisert