Det ustabile fjellpartiet i Mannen har roet seg

Det ustabile fjellpartiet i Mannen har aldri vært nærmere dalbunnen, men bevegelsene er mindre enn på lenge.

Publisert Publisert

Nå får «Mannen» litt fri fra media. Fjellet får ligge litt i ro til det blir mer nedbør. Foto: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Vi ser at farten i bevegelsene avtar, noe som er ventet på grunn av kulden. Men det er fortsatt en god del bevegelse, så beredskapen og overvåkingen holder fram som før, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i Åknes/Tafjord Beredskap til NTB.

Les også

Stålsetter seg for langvarig evakuering

Les også

- Fjellet raser trolig ut i kveld

Les også

Geolog venter ikke Mannen-ras søndag

Det siste døgnet flyttet den øvre og midtre delen seg «bare» 4-5 millimeter. Den nedre delen ble forskjøvet 2 millimeter.

Fjellmassene beveger seg nå med en fart som bare er en tidel av hva den var da farten var på det høyeste 28. oktober. Fjellpartiet bevegde seg da med et gjennomsnitt på 5 centimeter i døgnet.

Vil ikke spekulere

Tidligere har geologene gjentatte ganger varslet at skredet kan komme innen kort tid. Med økende kulde og lite nedbør kan fjellpartiet bli liggende gjennom vinteren, men Blikra vil ikke spekulere på når skredet kommer.

— Vi får vente og se, er sjefgeologens kommentar.

En ny periode med nedbør kan imidlertid være nok til at de opp mot 120.000 kubikkmeterne med stein, vil rase nedover fjellsiden.

Værmeldingene for Romsdalen og i Åndalsnes varsler ikke nedbør fremover.

Permittert

Flere husstander under det rasutsatte området, i alt elleve personer, ble evakuert onsdag 22. oktober. Samtidig ble Raumabanen stengt.

CargoLink har permittert ansatte på grunn av tog-stengingen, ifølge Åndalsnes Avis.

Siden 27. oktober har det vært totalt ferdselsforbud i området hvor steinmassene kan ende. Det er fortsatt uvisst når de evakuerte kan flytte inn igjen i området.

— Det blir vurdert kontinuerlig, men det er fortsatt forholdsvis store bevegelser i fjellet. Til slutt er det politiet som må ta avgjørelsen ut fra geologenes rapporter, sier kommunikasjonsrådgiver Arnt Olav Herjehagen i Rauma kommune.

Fortsatt vakthold

— Det er ingen forandring i beredskapsnivå. Sivilforsvaret opprettholder sitt vakthold, og eventuelle forandringer blir bestemt av politimesteren, sier operasjonsleder Korman Garshol i Nordmøre og Romsdal politidistrikt.

Både politiet, Rauma kommune og Blikra i Åknes/Tafjord Beredskap opplyser til NTB at det blir møte mandag for å diskutere hva som skal gjøres videre.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Mannen tåler mindre og mindre