Det halvannen time lange besøket var Pedersens første noen gang i en moské.

— Ramadan er en måned for solidaritet med dem som har minst og en tid for ettertanke. Vi trenger begge deler, også i forbindelse med markeringen av 22. juli, sa han.

AUF-lederen framhevet at terroren rammet hele Norge, uavhengig av tro og bakgrunn. Han påpekte at spesielt moskeene i Oslo var et viktig sted for å søke trøst, håp og forklaring i tida etter 22. juli.

- Ramadan krever disiplin

Han sa videre at søndag blir en vond og spesiell dag for mange, hvor samholdet som ble vist i fjor, trengs på ny.

— Vi må greie å finne lys selv der det bare er mørkt. Det kan vi gjøre ved å ta med oss kjærligheten og toleransen inn i hverdagen. Da hedrer vi dem vi har mistet, og da bygger vi et bedre samfunn. Det krever en innsats fra oss alle - hver dag. Men det er sikkert mange av dere vant til. Å gjennomføre ramadan krever jo ganske mye disiplin, ikke minst når sommerdagene er så lange som nå, sa Pedersen.

Han avsluttet med et ønske om velsignet ramadan-måned til de flere hundre som møttes til fredagsbønn i moskeen.

Mer tolerant samfunn

Deretter hadde han et dialogmøte hvor han spurte ungdommer og voksne tilknyttet senteret om erfaringer de har gjort seg i tida etter terrorangrepene.

Herman Heitun (13) og faren Shan Salman Ibrahim Butt er begge tilknyttet Islamic Cultural Centre på Grønland i Oslo. Herman ville ta turen fredag da han hørte om muligheten for en prat med AUF-lederen.

— Jeg syns det var veldig gøy, sier Herman til NTB etter møtet.

Faren sier det var viktig for medlemmene å snakke om at også mange av dem var veldig sterkt berørt av angrepene.

— Dialogen handlet om vi føler at Norge har blitt et vesentlig varmere, mer tolerant og åpnere samfunn det siste året, og det var vi helt enige om, sier han.

Åpenhet i hverdagen

Han sier han opplever en mer synlig toleranse i hverdagen nå enn for ett år siden.

— Jeg ser mange flere snakke åpent med hverandre. Og da er det mye lettere å bygge broer. Noe som også var viktig å få fram, var at både ungdommer og mine venner som var på møtet, er født og oppvokst her. Vi er født med følelsene for Norge, vi har ingen andre slike følelser. Derfor blir det enda viktigere å forsvare Norge når noen utøver en handling som sårer meg og alle mine landsmenn, sier han til NTB.

Han mener imidlertid det er tragisk at det måtte en så stygg handling til for å få fram en slik positiv forandring.

— Men at vi i større grad samler oss og jobber for noe konstruktivt og harmonisk er det gode vi kan ta med oss videre - det som gjør at vi kan leve med det. (©NTB)