• Det er mye annet som skal bygges i dette landet, og i denne byen, sier Oslo Høyres Michael Tetzschner. Han vil ikke ha OL i hjembyen.

Han kan heller ikke se at det er en nasjonal oppgave for Norge å redde et IOC i dyp krise.

Når Høyres stortingsgruppe i morgen sier ja eller nei til vinter-OL i Oslo 2022, er det ikke bare distriktsrepresentanter som vil stemme nei. Også i Oslo Høyre er motstanden betydelig, og Tetzschner er deres nei-general.

— Høyrefolk vet at pengene skal hentes fra noen - fra private og bedrifters skatteinnbetalinger. Da vil de vite at investeringene gir best mulig samfunnsøkonomisk avkastning. Det ser jeg ikke at et OL vil gjøre.

Sprekk i Holmenkollen

Tetzschner kommer selv fra Oslos beste vestkant, like under Holmenkollen, som vil bli en sentral arena under et eventuelt OL.

— Da Holmenkollen skulle oppgraderes til Ski-VM i 2011 sprakk budsjettet bare til hoppbakken med 100 prosent. Til VM i skiskyting om to år skal anlegget utbedres. Senest i fjor var kommunens vedtatte budsjett på 118,5 millioner, men man måtte inngå kontrakter på 174 millioner. Dette nye anlegget vil likevel ikke kunne brukes til skiskyting under OL, på grunn av programtettheten i anlegget. Så de øvelsene må uansett gå et annet sted, enten hos et nytt anlegg i Oslo, eller kanskje på Lillehammer.

Oslo-sluket

Nei-generalen fra Høyres hovedstad mener byen hans har så mange store utbyggingsprosjekter allerede, at det ikke er plass til et OL.

— Vi må bygge Fornebu-banen, en ny T-banetunnel under Oslo, nytt Deichmanske bibliotek, nytt Nasjonalmuseet, Lambda-prosjektet, nytt regjeringskvartal og InterCity-satsingen, som skal bygges fra sentrum og utover i fire retninger.

— Alt dette vil øke kostnadene. Det er ikke plass til OL uten at dette vil presse prisen opp for allerede vedtatte bygg som skal reises, mener Michael Tetzschner.

Vil ikke redde IOC

Tetzschner, som var byrådsleder og finansbyråd på 1980-tallet, sier han den gang lærte å prioritere ut fra et trangt budsjett.

— Jeg kan ikke se at det er en nasjonal oppgave for Norge å redde Den internasjonale olympiske komité (IOC), som er i dyp krise. Et OL i Oslo vil bare utsette den nødvendige omskapingen av IOC som må til, mener han.