- Breivik er fascist

Terrormanifestet er sterkt inspirert av SS og fascimen, mener ekspert.

Publisert Publisert

VITNET I RETTEN: Aktor Svein Holden (t.v.) hilser på Terje Emberland før sistnevnte skal vitne. Foto: SCANPIX

  • Kristin Jansen
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Etter å ha lest kompendiet og hørt forklaringen til Breivik i retten, mener jeg at oppfatningen hans kan karakteriseres som fascistisk. Han bruker en slags klipp-og-lim-metode. Her er det elementer både av nordisk rasetenkning og amerikansk ultrakonservatisme, men tankemåten er likevel grunnleggende fascistisk, sier Terje Emberland.

Eksperten i høyreekstrem ideologi var i dag først ute av vitnene som skal snakke om nettopp dette temaet. Emberland jobber til daglig på Holocaustsenteret.

På kanten av stupet

Oppfatningen som han argumenterte for i retten i dag, står i kontrast til det Breivik selv har gitt uttrykk for tidligere. Flere kommentatorer har også sådd tvil om Breivik i det hele tatt står for noen overordnet ideologi.

Les også

Bruker samme symboler som nazistene

Les også

Avhørslederen kaller Breivik «omsorgsfull og humoristisk»

Dette er Emberland uenig i. Han mener mener at tiltaltes verdensbilde går inn i en fascistisk tradisjon av flere grunner.

— Forestillingen om en konspirasjon og hemmelig sammensvergelse som vil ødelegge den rådende kulturen er grunnleggende. Vi står på kanten av stupet, som er ønsket av bevisste aktører. Konspirasjonen vil føre til en borgerkrig som igjen danner grunnlaget for nasjonal gjensfødelse, sier han.

I retten har Breivik motivert sine terroranslag ut fra at han vil redde den norske urbefolkningen fra utryddelse. Han har sagt at han frykter at den germanske rasen vil være utryddet eller utvannet i løpet av tre til fire generasjoner.

Surrogatmødre

— Breivik diskuterer rasreservater og hjem for surrogatmødre. Dette er ikke unikt for ham. I SS utviklet man de konseptet lebensborn, for ugifte mødre som hadde barn med tyske soldater. Målet var å sikre den germanske rasen, sier Emberland.

Han understreket at også SS var inspirert av korsfarerne i oppbygningen av sin organisasjon.

— Himmler hentet inspirasjon fra disse ridderne. De ble framholdt som forbilder for SS. På mange måter så også SS på sitt eget arbeid som en videreføring av korsfarerordnene. De skulle fullføre arbeidet, sier han.

Les også

Klarer ikke knekke kartkoder

Også uttrykket kulturmarxisme, som Breivik har brukt hyppig, mener Emberland at han har hentet fra fascismen.

— Kulturbolsjevik var begrepet for alt som var nedbrytende i samfunnet. Det kjenner vi godt til fra historien.

- Aldri brukt ordet rase

Breivik selv kommenterte Emberland sine synspunkter i etterkant av forklaringen.

— Jeg har aldri brukt ordet rase i hele mitt liv. Det jeg bruker er etnisk gruppe. Jeg har heller aldri brukt ordet germansk, men fortrekker nordisk. Dette fordi germansk tilhører en annen ideologi enn den jeg står for, sier han.

Breivik undertreket også at han bruker uttrykket nordisk overlevelse, ikke nordisk overlegenhet.

— Essensen er at det norske folk aldri er blitt spurt om de ønsker at vårt samfunn transformeres til et multikulturelt samfunn, sier han.

Publisert
  1. 22. juli