Tonen var avslappet og munterheten fremtredende, da fire politikere og fire sekretærer kom sammen på et møterom kl. 13. Ingen venter noe gjennombrudd i forhandlingen mellom regjeringen og deres to støttepartier med det første. Men nå er de i hvert fall i gang.

Ifølge avtale

szc727a9.jpg
SCANPIX

Fredag ble det brudd mellom regjeringen og støttepartiene KrF og Venstre, etter nattlige møter på statsministerens kontor. Dermed sendte landbruksminister Sylvi Listhaug Stortinget sitt forslag til avtale, vel vitende om at hun ikke har flertall for det. Det er i Stortinget det må skapes flertall, og derfor var det Høyre/Frp som inviterte sine samarbeidspartier til forhandlinger først. Dette er i henhold til avtalen mellom de fire partiene fra regjeringsdannelsen i høst. Først skal de fire snakke sammen, blir de ikke enige, er det fritt for alle å snakke med andre.Vertinne for mandagens innledende møte var Høyres Ingunn Foss (Vest-Agder), som er valgt til saksordfører for jordbruksoppgjøret. Med seg hadde hun Morten Ørsal Johansen fra Frp. Gjestene var Pål Farstad fra Venstre og Line Henriette Hjemdal fra KrF.

Massiv høring

Tirsdag er det avsatt over fire timer til åpne høringer i næringskomiteen. Her kommer 25 ulike interesser, alt fra Norges Bondelag til organisasjonen Spire, som er Utviklingsfondets ungdom.

Bøndenes organisasjoner før et kvarters taletid, mens de mindre aktørene må fatte seg på fem minutter. Både små næringsdrivende, og store bedrifter som Tine og Natura, har meldt seg på. Det samme har fylkeskommuner som føler trang til å bli hørt før Stortinget vedtar årets oppgjør. Sogn og Fjordane, Telemark og Nord-Trøndelag har meldt seg til høringen, og kommer med solide delegasjoner til Oslo.

Næringskomiteen skal etter planen avgi sin innstilling om årets jordbruksoppgjør den 12. juni, og Stortinget fatter sitt vedtak fem dager senere, tirsdag den 17. juni.