- Forspilte sjanse

Statsminister Kjell Magne Bondevik mener aktivistene forspiller en viktig sjanse til å bli hørt gjennom sin boikott av Verdensbank-konferansen.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 20 år gammel

— De var invitert til dialog, men beklageligvis har de valgt å stå utenfor. Jeg synes aktivistene burde deltatt og latt sin kritiske røst bli hørt, sa statsministeren etter at han hadde åpnet Verdensbankens fattigdomskonferanse på standsmessige Holmenkollen Park Hotel.

— Jeg håper demonstrasjonene blir fredelige, sa Bondevik før han hastet ut av konferanselokalene med pressen på slep.

Fjorårets konferanse i Barcelona måtte avlyses på grunn av voldsomme demonstrasjoner. I Holmenkollen var knapt en demonstrant å se, bare et stort politioppbud. Deltakerne på konferansen måtte passere tre sjekkpunkter før de slapp inn på hotellet.

Fattigdomsprofil

Bondevik tilbakeviser langt på vei anklagene mot Verdensbanken.

— Kritikerne tar ikke over seg at Verdensbanken har endret seg mye. I dag er den en av de viktigste bidragsyterne i kampen mot fattigdom. Verdensbanken er blitt lydhør for kritikk, og skjerpet sin fattigdomsprofil, sa Bondevik, og la til at de utskjelte strukturtilpasningsprogrammene er et tilbakelagt kapittel i Verdensbanken.

— Men vi trenger debatt og kritikk. Derfor er det så beklagelig at kritikken fra Attac og andre bare kommer til uttrykk gjennom demonstrasjoner, sa Bondevik.

Fotballdommerne

Han håper forskerkonferansen i Oslo kan bidra til å effektivisere bistanden.

— Det går fremover, men fortsatt lever over en milliard mennesker i fattigdom. Dette er den mest fundamentale utfordringen i vår tid, sa Bondevik. Statsministeren sa at globaliseringen ikke kan stanses.

— Men den kan styres. Vi må hjelpe fattige land til å utnytte muligheten globaliseringen gir dem, sa han.

Fotballgale Bondevik brukte det pågående fotball-VM som et eksempel på hvordan globaliseringen bør fungere.

— Fotballspillerne er heldige som får kjempe på en arena der alle er underlagt de samme reglene, og der dommerne sørger for at reglene håndheves rettferdig, sa Bondevik.

Bemerkningen om dommerne skapte munter humring i salen. Et flertall av fattigdomsforskerne hadde fått med seg at mange kampledere i VM er beskyldt og utskjelt for manglende evne og vilje til å oppfylle disse idealene.

Etter en liten pause, der Bondevik fikk opplyst at han hadde fått med seg dommerbråket i VM, fortsatte han med sin beskrivelse av globaliseringen som et spill der dagens regler er uklare og der dommerne mangler legitimitet fra aktørene.

Publisert
PÅ PLASS: Statsminister Kjell Magne Bondevik deltok på åpningen av Verdensbankens konferanse på Holmenkollen Park Hotel mandag morgen.