- Skal gjøre så godt vi kan

-Vi skal gjøre så godt vi kan - det kommer sikkert å gå fint. Jeg har vært regent tidligere, men aldri over så lang tid, sa kronprins Haakon i kveld.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 19 år gammel

Både kronprinsen og kronprinsesse Mette-Marit var gjester under NORADs hiv-aids-konsert på Eidsvolls plass, og frammøtt presse var naturlig nok svært interessert i kronprinsens kommentar etter dagens nyhet om kongens blærekreft. — Det var ikke noe hyggelig budskap å få, men vi er glad for at legene melder om gode prognoser. Legene er optimistiske og kongen blir frisk, sa Haakon. - Kongen har bedt meg fortelle at han setter pris på hilsener og all omtanke, sa kronprins Haakon.

Overtar program og TV-tale

I forbindelse med sin fars sykdom er det kronprins Haakon som i henhold til Grunnlovens paragraf 41 overtar kongens offisielle plikter. Blant annet er det kronprinsregenten som vil holde årets nyttårstale.

Tirsdag skulle kongeparet hatt middag på Slottet for landets fylkesmenn, men både denne middagen og middagen for medlemmene av Høyesterett dagen etter er avlyst på grunn av kongens sykdom. Høytidelige audienser og andre planlagte audienser overtas av kronprinsregenten i den perioden kongen er syk. Det er også kronprinsparet som sammen med dronning Sonja vil være til stede ved utdelingen av Nobels fredspris 10. desember. Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit vil også være stede ved Nobelkonserten i Oslo Spektrum dagen etter. Kronprinsregenten vil overvære H.M. Kongens Gardes årlige kirkeparade i Oslo domkirke den 16. desember.

Grunnlovsbestemt

I kongens sykmeldingsperiode vil kronprinsregenten også lede statsråd, kanskje med unntak av de første ukene etter at kronprinsparets barn er kommet til verden i siste halvdel av januar. Da kan det bli regjeringen selv som «forestaar Rigets bestyrelse», som det heter i Grunnloven. I Grunnlovens paragraf 41 heter det at den som er nærmest arveberettiget til tronen forestår regjeringen når «Kongen er fraværende fra Riget uten at være i Feldt, eller han er så syg, at han ikke kan ivaretage regjeringen». Dersom kronprinsen blir syk samtidig med kongen, slik at ingen av dem kan lede regjeringen, er det regjeringen som forestaar Rigets bestyrelse». Men så lenge kongen er i landet, er det kongeflagget som vaier på taket av Slottet, ikke kronprinsflagget, selv om kronprinsen for tiden er «fungerende» regent.

Til Skaugum som planlagt

Kongens sykmelding får ingen konsekvenser for kronprinsparets planlagte flytting til Skaugum. - De flytter inn i løpet av de nærmeste to ukene og vil være på plass i sitt nye hjem før jul, opplyste hoffsjef Lars Petter Forberg på en pressekonferanse på Slottet mandag. Hvis kronprinsparet følger de juletradisjoner de har hatt hittil, kommer de til å feire julen i sitt nye hjem på Skaugum i år, med deler av kronprinsessens familie til stede. Og da blir det trolig igjen kongelig deltakelse i julegudstjenesten i Asker kirke 1. juledag, som det ikke har vært siden kong Olav døde. Hvor prinsesse Märtha Louise og Ari Behn skal tilbringe juledagene er ikke avklart, heller ikke om kongens sykdom vil føre til utsettelse av parets planlagte flytting til New York i februar.

OMTANKE: — Kongen har bedt meg fortelle at han setter pris på hilsener og all omtanke, sa kronprins Haakon mandag kveld. Både kronprinsen og kronprinsesse Mette-Marit var gjester under NORADs hiv-aids-konsert på Eidsvolls plass.
Publisert: