Skal lære å forlate voldelige menn

Kvinner i Bergen skal lære seg hvordan de skal bryte ut av samliv med voldelige menn. Det er målet med et kurs som begynner i høst.

Publisert Publisert
iconDenne artikkelen er over 18 år gammel

Det skal være første gang i Norge at det arrangeres kurs med den klare målsetting å motivere kvinner til å forlate menn som mishandler dem, fysisk eller psykisk.

Initiativtaker til kurset er støttesenteret Hieronimus. Både Barne— og familiedepartementet, Bergen kommune og næringslivet støtter prosjektet økonomisk.

På kurset vil det blant annet bli gitt eksempler på hvordan kvinner har lykkes i å bryte ut av voldelige forhold.

Deltakerne får lære hvordan de kan beskytte seg mot ulike former for mishandling.

De får også innsikt i hvorfor det er så vanskelig å bryte ut av et voldelig forhold. Foredragsholdere på kurset blir psykologene Kari Lossius og Nina Andersen, begge knyttet til Bergensklinikkene – og lensmann Harald Andersen. Kurset organiseres som støttegrupper på åtte-ti deltakere og går over åtte ganger.

Har fått støtte

— Opplegget er utviklet i samarbeid med de to psykologene og Harald Andersen, forteller Eva Rognvik i Hieronimus.

— Vi er selvfølgelig veldig spent på oppslutningen om kurset, for det skal mot til å melde seg på, sier Rognvik.

Hun garanterer deltakerne et opplegg der de kan være trygg på arrangørens diskresjon. Påmelding skal skje via et telefonnummer som blir bekjentgjort i avisannonser og kursstedet vil forbli ukjent for alle andre enn deltakerne og kurslederne.

— Vårt mål er å utvikle et kurs som kan fungere som prototype også andre steder i landet, sier Rognvik.

Kvinnene på banen

Eva Rognvik sier til Bergens Tidende at kurset er en utfordring til mishandlede kvinner om å komme på banen.

— For å lære at de kan mestre situasjonen og derved få et bedre selvbilde.

— I Hieronimus ser vi klart behovet for en slik støttegruppe. Det er også vår erfaring, at det går hull på byllen når folk får snakket om sine problemer med andre i samme situasjon, sier Rognvik. Hun har stor tro på kombinasjonen psykologer-politi i dette opplegget.

Definisjon av vold

I løpet av kurset vil deltakerne blant mye annet få innsyn i følgende: * Definisjon av vold. Den fykiske, den psykiske, den seksuelle og den materielle volden. * Sosiale, økonomiske og psykologiske faktorer som gjør det vanskelig å bryte ut av voldelige forhold. * Gruppens deltakere vil bli utfordret til å se på eget ansvar for voldsepisoder. * Hvorfor kvinner kan gå fra ett voldelig forhold til et annet. * Fokus på skyld og skamfølelse. Hvordan en uholdbar situasjon kan gjøres mer oversiktlig.

— Vårt råd til kvinnene er entydig - de må komme seg ut av voldelige forhold. Men vi vet at det er vanskelig, derfor tilbyr vi kontakt med psykologer og politi, og kontakt med kvinner i tilsvarende situasjon.

Vi håper kurset skal bli hjelp til selvhjelp, sier Eva Rognvik.

Publisert