Her finner Heather hytten som berget livet til bestefaren. Det blir for mye for henne.

 

Publisert Publisert

BESTEFAR: George Deeth døde i 1996, men han glemte aldri Norge og Botnane. Heather hadde et svært nært forhold til bestefaren. - Jeg tenker mye på ham og bestemte meg for å dra til Norge for å prøve å finne Little Canada. Foto: PRIVAT

Et Wellington-bombefly med seks kanadiere kommer innover Os. Det brenner i den ene motoren. Flygeren bestemmer seg for å åpne tanken og kvitte seg med noe av drivstoffet for å få ned vekten.

Han prøver å stenge tanklokket, men det er umulig og katastrofen nærmer seg. Han speider etter et sted å lande og ser et jorde.

Flyet skal finne tyske ubåter langs norskekysten, men denne morgenen går alt galt. Mannskapet skjønner at de aldri vil klare å nå Shetland, som egentlig var planen. De flyr innover Bjørnefjorden med en brennende motor og er nesten tomme for drivstoff.

De speider etter en åpen plass for nødlanding. Flyet kutter tretopper og smeller i bakken. De seks kanadierene ombord stiger nærmest uskadd ut av flyet. Det er krig i Norge.

Jeg vil komme tilbake her til Botnane og da vil jeg ta med min far. Han ville været så glad for å kunne oppleve det jeg nå får oppleve. Hytten står som et minnesmerke over noe som skjedde for lenge siden. Heather Deeth

RØRT: Ekteparet Heater og Jordan smiler og gråter om hverandre.- Jeg tok denne reisen for bestefar, han ville likt å høre meg fortelle om dette. Han betydde mye for meg. Hytten ligger der som en liten perle i en lysning i skogen, omgitt av fjellvann med småørret i. Foto: MARITA AAREKOL

Barnebarn på jakt

Andrepilotens barnebarn, Heather Deeth, har fått med seg ektemannen Jordan Kajfasz og historiker Arnfinn Haga til jordet på Søre Neset der flyet nødlandet i september 1944.

Arnfinn Haga har skrevet boken «Nødlandingen» som omhandler den dramatiske hendelsen.

Heather og ektemannen vil prøve å følge sporene til bestefar George.

De har kommet fra Kanada til Os for å lete etter Little Canada, stedet bestefaren hadde så gode minner fra.

Min far snakket ofte om flymannskapet og han bodde sammen med dem i hytten i flere døgn, selv om han ikke kunne et ord engelsk

Bjarne Øvredal, sønn av Haldor

Nødlandingen

Mange osinger ser flyet nødlande, også Gestapo. Folk i Os klarer å få kanadierne i sikkerhet. Etter noen dramatiske døgn på flukt, blir besetningen på seks ført opp i fjellet.

De blir tatt med til Botnane-hytten, en liten laftet hytte på knappe åtte kvadratmeter, av Haldor Øvredal og andre motstandsfolk. Den ligger noen timers gange rett til fjells fra Øvredalen.

ET GLEMT MUSEUM - Tenk, 70 år siden og interiøret er fremdeles det samme, sier Heather. Bjarne Øvredal i midten har vært her mange ganger. Jordan står til høyre i bildet.

Nå, 70 år etter, vil Bjarne Øvredal, sønn av Haldor, hjelpe Heather med å finne frem til Little Canada.

— Min far snakket ofte om flymannskapet og han bodde sammen med dem i hytten i flere døgn, selv om han ikke kunne et ord engelsk. Han prøvde å lære seg språket på sine eldre dager, det tror jeg var for å kunne snakke med sine kanadiske venner, forteller han.

Jeg tenker på bestefar som klarte å overleve nødlandingen, men jeg gråter også av takknemlighet for at det finnes mennesker som Bjarne Øvredal som holder liv i denne gamle historien

— Enkelte netter bodde det opptil ti mennesker inne i hytten, Kopper og fat står der fremdeles. Jeg kan kjenne igjen noen av fatene, de har tilhørt min bestemor, forteller Bjarne Øvredal.

Etter flere timers gange i ulendt og bratt terreng kan vi skimte en liten laftet hytte. Den ligger skjult av tett skog. Heather klarer ikke å holde gråten tilbake.

— Jeg vil komme tilbake her til Botnane og da vil jeg ta med min far. Han ville været så glad for å kunne oppleve det jeg nå får oppleve. Hytten står som et minnesmerke over noe som skjedde for lenge siden.

EN HYTTEDRØM: Bestefar George og de andre fem ble fraktet til Shetland av Shetlandslarsen, men de spurte om de kunne få bli en uke til før de dro. De hadde det så bra i hytten. Foto: Marita Aarekol

Flukten

Andrepiloten ombord i bombeflyet er George Deeth, bestefaren til Heather Deeth.

— Jeg tenker på bestefar som klarte å overleve nødlandingen, men jeg gråter også av takknemlighet for at det finnes mennesker som Bjarne Øvredal som holder liv i denne gamle historien.

— Min bestefar døde da jeg var 13 år, men jeg savner ham fremdeles, sier Heather.

— Jeg syns det er fantastisk å være her og få oppleve hvor levende minnene om nødlandingen er. Tenk, 70 år siden og interiøret er fremdeles det samme.

Samholdet som kanadierne og osingene fikk denne høsten preger enda mange av slektningene deres. Alle kanadierne er døde og det er også alle de norske motstandsfolkene som hjalp dem.

KOPPER OG KAR: Alt er som det var inne i hytten. Der er de samme fatene som ble brukt for 70 år siden. Foto: Marita Aarekol

Kanada for Little Canada

Hytten er i elendig stand. Mit har gått til angrep på de solide tømmerveggene. Madrassen i den smale sengen er halvveis oppspist av mus og taket lekker flere steder. Bjarne Øvredal har startet det møysommelige arbeidet med å få brakt hytten tilbake i den forfatning den var.

— Jeg vil prøve å få flyttet hytten ned til Samnanger for restaurering, for deretter å få den satt opp igjen i Little Canada. Det er både dyrt og tidkrevende arbeid.

Heather forteller at bestefaren følte seg hjemme ved den avsidesliggende hytten. Landskapet her minnet ham om hjemlandet, med fjellvann, furu og det spesielle lyset.

Hun og ektemannen Jordan bestemmer seg for å prøve få kanadiske myndigheter på banen for å hjelpe med å skaffe midler til gjenoppbygging av hytten.

Lever ennå

— Min bestemor lever ennå, jeg vil reise hjem og dele denne opplevelsen med henne. Jeg er så glad for at denne hendelsen under krigen fremdeles er et så levende minne for så mange mennesker, sier Heather.

LANDINGSPLASS: Bombeflyet kuttet tretoppene og dundret i bakken. Flyet skulle finne tyske ubåter langs norskekysten, men denne morgenen gikk alt galt.

Et lite stykke Kanada i et lite stykke Norge.

  1. INNE BLANT TRÆRNE: Den lille hytten ligger godt skjult for alle som ville prøve å finne den.

  2. GAMLE SAMMEN: De to flaggene står i vinduskarmen som et gammelt kjærestepar. Litt slitt i kantene, men fine fremdeles.

Publisert