Dette er Syria-avtalen

Norge skal ta imot 8000 syriske kvoteflyktninger i 2015, 2016 og 2017.

Hjelper: 3500 ekstra syriske kvoteflyktninger til Norge og en halv milliard kroner over to år til flyktninger i Syrias nærområder, som her i Bekaadalen i Libanon, er resultatet av forliket på Stortinget.
  • Tron Strand
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

SV og Frp er de eneste partiene som ikke er med på forliket.

Stortingsflertallet er enige om Syria-pakken. Høyre stiller bak, mens regjeringskollegaene i Frp sier nei. Høyre mener det ikke er noe nederlag, at regjeringspartiene skiller lag:

Ikke nederlag å hjelpe

— Det er ikke noe nederlag når et bredt flertall i Stortinget blir enige om å hjelpe millioner av mennesker i Syrias nærområder, og samtidig henter kvoteflyktninger til Norge. Det har Høyre aldri vært mot, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

Han mener det er uproblematisk at Frp ikke er med på avtalen. Det kokte på Stortinget i formiddagstimene etter at Frps nestleder, Per Sandberg, i Politisk kvarter på NRK sa at partiet måtte vurdere dissens og til og med å trekke seg fra regjeringen, hvis partiets ledende organer finner ut at de ikke kan leve med flertallets Syria-enighet. Svært få tror det ligger an til noe politisk drama etter at avtalen ble inngått i formiddag, eller som Miljøpartiet De Grønnes stortingsrepresentant, Rasmus Hansson, sa det:

— Per Sandberg er dundrende uinteressant!

For langt unna SV

Bare noen minutter før avtalen ble spikret på Stortinget, trakk SV-leder Audun Lysbakken seg og partiet fra forhandlingene og forliket.

— Avtalen ligger for langt unna det som er flertallets utgangspunkt, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Les også: Norsk 18-åring terrortatt

Han har hele tiden sagt at det er flertall på Stortinget for 10.000 syriske kvoteflyktninger i 2015 og 2016 og at stortingsflertallet ikke må forhandle bort dette flertallet som en del av et politisk spill.

Men det har altså flertallet gjort. Sp, Ap, MDG, V, KrF og H er, etter det Bergens Tidende har grunn til å tro, enige om følgende:

3500 ekstra

Norge skal ta imot 8000 syriske kvoteflyktninger i 2015, 2016 og 2017.

MASSEMØTE: De parlamentariske lederne sluttforhandlet onsdag avtalen for Syria-flyktningene.

Det innebærer i realiteten en økning på 3.500 i forhold til det som i praksis er dagens politikk. V og KrF fikk, i forhandlingene om statsbudsjettet for 2015, gjennomslag for at 1.500 av totalt 2.120 kvoteflyktninger skal være syriske. Legges det til grunn at det også ville blitt resultatet de kommende to årene, vil det si at H/Frp-regjeringen i utgangspunktet har sagt ja til 4.500 syriske kvoteflyktninger. Det igjen betyr at forliket innebærer en økning på 3.500 kvoteflyktninger, fordelt over tre år.

500 ekstra i år

Forliket innebærer at Norge vil ta imot 2000 flyktninger fra FN-kvoten i 2015 (500 ekstra), 3.000 i 2016 (1500 ekstra) og 3000 i 2017 (1500 ekstra), totalt 8000 fordelt over tre år. Det er noe ganske annet enn det Ap-leder Jonas Gahr Støre lovte i sin tale på Arbeiderpartiets landsmøte. Da sa han at partiet sa ja til 10.000 syriske kvoteflyktninger, 5000 i år og 5000 neste år.

Les også: Vi må forstå IS-suksessen

Støre sier nå at sier at han ikke har hatt noe ønske eller mål om å tvinge regjeringen i kne:

— Dette er ikke en type sak hvor man bruker flertallet til å instruere en motvillig regjering, sier han.

En halv milliard til nærområdene

Forlikspartnerne har også blitt enige om deler av den økonomiske pakken.

Det bevilges 250 millioner kroner ekstra i år og samme sum neste år for å hjelpe syriske flyktninger i nærområdene. Det kommer på toppen av en kvart milliard kroner som regjeringen varslet i revidert nasjonalbudsjett.

Per Sandberg er dundrende uinteressant!

Rasmus Hansson

Det gis noe ekstra støtte i år, rundt 100 millioner kroner, til kommuner som tar imot flere kvoteflyktninger enn de er anmodet om. I tillegg slås det fast at kommunene også må bli kompensert de kommende årene, uten at beløpet er tallfestet. Det overlates til regjeringen å fremme forslag om dette i de kommende statsbudsjettene for 2016 og 2017.

Avtalen vil bli presentert på en pressekonferanse i Stortinget i ettermiddag. Stortingets vedtak vil bli gjort når revidert nasjonalbudsjett behandles den 19. juni.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Kritiske til Syria-avtalen

  2. Fremskrittspartiet truer med kabinettsspørsmål

  3. Krigen tok Bayans fot, ikke fremtiden