Det bekrefter utenriksminister Børge Brende (H) overfor NTB fredag ettermiddag.

— Situasjonen i Ukraina er alarmerende. Jeg har i dag innkalt Ukrainas ambassadør til Norge til Utenriksdepartementet for å uttrykke Norges dype bekymring over utviklingen i landet. Voldsnivået øker og demonstrasjonene sprer seg fra Kiev til flere byer, sier Brende i en epost til NTB.

Ukrainas ambassadør Jurij Onisjenko ble mottatt av statssekretær Bård Glad Pedersen (H) i Utenriksdepartementet fredag ettermiddag.

Fordømmer voldsbruk

Brende har de siste dagene i harde ordelag kritisert det ukrainske lederskapet og slått fast at president Viktor Janukovitsj har ansvaret for å få slutt på urolighetene og voldsbruken i landet.

— Det er en klar økning i voldsbruken i tilknytning til demonstrasjonen fra begge sider. Det har de seneste dagene vært rapportert om flere dødsfall og utstrakt brutalitet fra sikkerhetsstyrkene i tilknytning til demonstrasjonene i Ukraina. All vold og spesielt voldsbruken fra sikkerhetsstyrkene mot demonstrantene, er uakseptabel og må fordømmes, sier Brende.

Ifølge aktivister er fem mennesker drept og 300 skadd i sammenstøt mellom politi og demonstranter den siste uken.

Omfattende uro

Ukraina har de siste dagene vært preget av omfattende uro etter at nasjonalforsamlingen sist uke hastebehandlet en omstridt lov som regulerer sivilsamfunnets virksomhet.

Også dette ble tatt opp i møtet med Onisjenko fredag.

— Lovendringene som ble vedtatt i forrige uke, uten reell debatt og i strid med vanlig prosedyre, sender et urovekkende signal. Ukraina må ivareta sine internasjonale forpliktelser. Overfor ambassadøren gjentok vi oppfordringen til myndighetene i Ukraina om å reversere de kontroversielle lovene, sier Brende.

Tidligere fredag kalte både Tyskland og Frankrike inn den ukrainske ambassadøren i de respektive landene til en samtale. Hensikten var å vise at man mener alvor med kritikken av Ukrainas håndtering av urolighetene de siste dagene.