Sterke inntrykk for ministeren

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen på kreftsykehus i Tanzania.

UTSTYR: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen møtte kreftsyke pasienter da hun torsdag besøkte det eneste kreftsykehuset i Øst-Afrika. Sykehuset har samarbeidet med Haukeland Universitetssykehus siden 2005. Her møter hun en pasient sammen med sykehusdirektør Twalib Ngoma.
UTSTRAKT SAMARBEID: Kreftsykepleier Gina Toverud Teigum fra Haukeland har vært utstasjonert ved Ocean Road Cancer Hospital har vært i Tanzania siden juni 2011. Her er hun sammen med sykehusdirektør Twalib Ngoma, helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, avdelingsleder Jon Wigum Dahl fra Haukelands internasjonale avdeling, og Helse Bergen-sjef Stener Kvinnsland.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

— Dette gjør sterkt inntrykk og setter diskusjonene hjemme i perspektiv, sier helseministeren.

Hun er på et ukeslangt besøk i Tanzania, der hun blant annet besøker sykehus som har samarbeid med Haukeland Universitetssykehus. Torsdag sto hun i spissen for en delegasjon som møtte pasienter og ansatte ved Ocean Road Cancer Hospital, det eneste kreftsykehuset i Øst-Afrika. Der overlever bare én av ti sin kreftsykdom. I Norge er situasjonen en helt annen.

— Hos oss overlever de fleste kreft. Det gjør de ikke her. Her har de to strålemaskiner på hele befolkningen, og de strever med medisiner, sier Strøm-Erichsen.

Ingen garanti

I Norge har statsminister Jens Stoltenberg lansert en garanti om at alle skal få behandling innen 20 dager etter at kreftdiagnosen er satt. I Tanzania er de heldige om de kommer seg til sykehus. Helseministeren møtte torsdag en kvinne som er rammet av livmorhalskreft. Hun har vært på sykehus i åtte uker.

— Hun hadde ikke sett familien på åtte uker, men var veldig takknemlig for å få behandling, sier statsråden.

Ocean Road Hospital har samarbeidet med Haukeland siden 2005. Det er i hovedsak finansiert gjennom FN-midler og Norad. Torsdag hadde delegasjonen, som også inkluderer Helse Bergen-sjef Stener Kvinnsland, med seg ti blodtrykksapparat og ti stetoskop. Utstyr som tas som en selvfølge her hjemme, men som er mangelvare i Tanzania.

— Det er helt åpenbart at Haukeland gjør en kjempejobb her nede. Det er et toveis partnerskap, der også Haukeland får veldig mye igjen i form av kompetanseoverføring, sier Strøm-Erichsen.

Frem til i fjor var det internasjonale arbeidet i stor grad finansiert gjennom bistand, men i år får Haukelands internasjonale avdeling en bevilgning på 7 millioner kroner fra Helse Bergen.

Må bli bedre

Haukeland er et av tre norske universitetssykehus som driver samarbeids- og bistandsprosjekt andre land. Samarbeidet med kreftsykehuset i Øst-Afrika skal trolig utvides i år med å tilby lærerkrefter til en treårig spesialistutdanning innen onkologi, i tillegg til oppbygging av et nasjonalt kreftregister og styrking av patologitjenestene.

Fredag reiser delegasjonen til Zanzibar for å besøke en barneklinikk som har samarbeidet med Haukeland siden i fjor. Siden oktober 2011 har en barnelege og en barnesykepleier jobbet ved sykehuset.

Helseminister Strøm-Erichsen opplever tydelige kontraster til hjemlandet.

— Vi må erkjenne at vi er enormt privilegert som har et sånt helsevesen som vi har i Norge. Men også vi må bli bedre, både i forhold til utstyr og pasientbehandling, sier hun.

Publisert: