Norge sender medisinsk personell til Nord-Italia

– Jeg tror vi kommer til å få med oss mange nøkkelerfaringer, sier askøyværing som skal lede det norske teamet.

Publisert Publisert

Det norske teamet skal sannsynligvis til Bergamo, nord i Italia. Bildet er fra sykehuset Bergamo Papa Giovanni XXIII 17. mars i år. Foto: Papa Giovanni/AP, NTB Scanpix

 • NTB
 • Reidun Drægebø
iconDenne artikkelen er 58 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt livesenter for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til livesenteret

31. mars ba helsemyndighetene i Lombardia-regionen i Italia om bistand.

Nå sender Norge et medisinsk team med 20-25 sykepleiere, leger og logistikkpersonell.

Én av dem er askøyværingen Johnny Aslaksen, som til daglig er inspektør i Sivilforsvaret i Hordaland. Han skal lede gruppen.

– Mine oppgaver blir å sørge for best mulige arbeidsforhold for teamet når de skal avlaste våre italienske kolleger, og at de har det bra, sier Aslaksen til Bergens Tidende.

Han har tidligere drevet nødhjelparbeid på Filippinene etter tyfonen i desember i fjor og i forbindelse med Ebola-epidemien i Sierra Leone.

Høie: – Vi har kontroll på smittesituasjonen

Helseminister Bent Høie (H) mener at dette er det riktige tidspunktet for å bistå et land som står overfor enorme utfordringer. Det offisielle dødstallet i Italia er det høyeste i verden og nærmer seg 16.000.

Norske helsemyndigheter vurderer at situasjonen i Norge er håndterbar, og at den ventede smittetoppen fortsatt ligger et stykke fram i tid.

– Vi har kontroll på smittesituasjonen i Norge, mens Italia er på toppen av krisen, sier Høie.

Johnny Aslaksen, som til daglig er inspektør i Sivilforsvaret i Hordaland, skal lede gruppen. Her står han sammen med helseminister Bent Høie. Foto: Trond Johannesen, Sivilforsvaret

Kan høste erfaringer

Norge skal bidra med 20 til 25 sykepleiere, leger og logistikkpersonell som kommer fra sykehus over hele landet. Belastningen på hvert enkelt sykehus blir dermed liten, og verdien av dette teamet vil være større i Italia, mener helseministeren.

Han peker også på at italienske leger har tatt seg tid til å være med på videokonferanser og til å dele sine erfaringer med Norge, og at dette har gjort oss bedre i stand til å planlegge.

– Det norske teamet kommer til å få kunnskap og erfaringer med seg hjem som den norske helsetjenesten vil ha nytte av, sier Høie.

Det sier Aslaksen seg enig i.

– Jeg tror vi kommer til å få med oss mange nøkkelerfaringer. Skulle vi mot formodning komme i en slik situasjon i Norge, vil vi ha et knippe personell med erfaring, sier Aslaksen.

Europeisk solidaritet

Det var like før månedsskiftet at helsemyndighetene i Lombardia-regionen spurte om hjelp. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier at det er nå vi alle viser hva solidaritet i Europa betyr i praksis.

– Vi må hjelpe hverandre når krisen rammer, og det er fint å kunne bidra til å hjelpe Italia nå, som et av de hardest rammede landene, sier hun.

Det medisinske teamet er tilsvarende tidligere team som Norge i fjor sendte til både Den Demokratiske republikken Kongo under ebolautbruddet, og til Samoa under meslingutbruddet.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) mener det er nå vi alle viser hva europeisk solidaritet er i praksis. Foto: Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Godt mottatt

Gruppen som reiser, er under ledelse av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i samarbeid med Helsedirektoratet. Teamet skal være i Italia i fire uker, trolig i Bergamo.

De vil være ferdig med sin karantene etter utenlandsoppholdet før Norge når den antatte smittetoppen, opplyser departementene i en pressemelding.

– Vårt tilbud om å sende et medisinsk team blir tatt veldig godt imot. Tidligere i dag snakket jeg med min italienske kollega, Luigidi Maio, som ønsket å takke varmt for hjelpen, sier utenriksministeren.

Publisert
 1. LOKALT

  Slik blir det når barnehagene i Bergen får normal åpningstid

 2. DEBATT

  – Ikke la hverdagen bli som før

 3. ØKONOMI

  McDonald's har tatt 167 ansatte tilbake fra permittering. Se hvilke andre bedrifter som tar tilbake permitterte.

 4. INNENRIKS

  Hareide varsler nye flyregler: Kravet om tomme midtseter kan forsvinne

 5. NYHETER

  Appen er lasta ned 1,5 millionar gonger. Så langt har under ti personar fått varsel om smittefare.

 6. LOKALT

  Magne gikk tom for strøm – ble nektet på bussen

 1. Koronaviruset
 2. Italia
 3. Norge