Stjeler private bilder fra nettskyen

Norske datamiljøer utnytter sårbarheter i Apples sikkerhetssystem for å stjele svært private bilder tatt med iPhonens mobilkamera.

HACKERFORUM: Ved hjelp av en enkel fremgangsmåte kan hackere få tilgang til iCloud-kontoer, der alt synkronisert innhold fra brukernes telefoner, datamaskiner og nettbrett er lagret. Foto: FAKSIMILE

  • Lars Magne Sunnanå
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Jeg tenkte overhodet ikke at det var en risiko ved å ta bilder av meg selv med min mobil som jeg har en kode på, sier en ung kvinne (18) fra Buskerud til Aftenposten.no.

For to uker siden opplevde hun at 12 intime bilder tatt med mobiltelefonen i fjor ble lagt ut på et tvilsomt nettforum. Fildata og omtale av bildene gjorde det dessuten mulig for andre å identifisere henne.

Det er Apples nye storsatsing, nettskyen iCloud, som gjør det mulig. Med denne tjenesten lastes alle bilder og videoer tatt med iPhone og iPad opp til en lagringsplass på nettet.

Gjennom iCloud ønsker Apple å knytte enda tettere bånd til sine telefon- og databrukere, og dermed sikre seg lojale kunder i årene fremover. Slik vil selskapet skaffe seg et fortrinn i den globale kampen mot de andre mobilgigantene.

- Jeg fikk litt panikk

Problemet er at uvedkommende relativt lett kan bryte seg inn i Apple-tjenesten, som har 250 millioner brukere verden over, dersom brukerne ikke er påpasselige.

Og nå betaler unge, norske jenter prisen for et system med en sikkerhetsmessig svakhet. For ved hjelp av en enkel fremgangsmåte kan hackere få tilgang til iCloud-kontoer, der alt synkronisert innhold fra brukernes telefoner, datamaskiner og nettbrett er lagret.

18-åringen fra Buskerud fikk vite om at bilder av henne sirkulerte på internett av en venninne på Facebook.

— Jeg fikk litt panikk, jeg løp til mamma med en gang og fortalte det, sier hun til Aftenposten.no.

På nettsidene der bildene ble publisert, har de anonyme brukerne latt det gå sport i å bryte seg inn i blant annet iCloud-kontoer og legge ut nakenbilder av norske og utenlandske jenter.

Innbrudd om natten

En av brukerne på forumet gir oppskriften på hvordan bytte andres Apple-passord.

Det hele handler om å kjenne e-postadresse, fødselsdato og besvare to kontrollspørsmål. Når noen har klart å besvare spørsmålene Apple stiller, tilbyr denne personen seg å laste ned innholdet fra nettskyen.

Men helst om natten, for å unngå at innbruddet blir oppdaget. Det er fordi Apple sender en e-post til offeret om at passordet er blitt endret.

På dette forumet florerer det av nakenbilder. Siden noen bilder er tatt med iPhone, kan de også inneholde GPS-opplysninger om hvor de er tatt. Det gjør det lett å identifisere ofrene.

I tillegg til 18-åringen Aftenposten har intervjuet, har Aftenpostens kilde til denne saken sporet opp ytterligere ett offer. Også hun er fra Buskerud.

Har anmeldt forholdet

— Det verste av alt er at det er et nettsted hvor du finner bilder og brukere som jeg overhodet ikke vil knyttes til. Jeg vil ikke at jeg og mitt fjes og min kropp skal representere noe så utrolig mye heslig. Jeg bryr meg veldig mye om fremtiden min og vil oppføre meg ordentlig, sier 18-åringen.

Hun forsøkte forgjeves å få bildene fjernet med en henvendelse på forumet.

Hun fikk svar fra en forumbruker skjult bak identiteten «Anonymous» som hevdet å kunne slette de gamle bildene mot at vedkommende selv fikk tilgang på nye seksuelle bilder av 18-åringen.

Denne uken anmeldte hun forholdet til sitt lokale politikammer. Men hun har ikke store forhåpninger til at politiet gjør mye med saken. Før anmeldelsen, hadde flere telefonhenvendelser endt opp i ingenting.

— Først ringte jeg den lokale politistasjonen, og de satt meg over til Oslo, men ingen kunne hjelpe meg, sier 18-åringen til Aftenposten.no.

Apple: Ingen kommentar

Aftenpostens kilde i saken, en samfunnsengasjert IT-konsulent, har senere lykkes med å få bildene slettet. Han overvåker nå nettet for å påse at de ikke publiseres igjen.

Onsdag ettermiddag viderebrakte Aftenposten informasjon om denne saken til Apple, og Aftenposten har også snakket med selskapets PR-representant i Norge og en kontaktperson i Sverige.

Apple har som policy ikke å gi offisielle kommentarer til pressen, så det var ikke mulig å få et tilsvar fra selskapet til denne saken.

Datatilsynsdirektør Bjørn Erik Thon mener nettlivet blir mye mer risikabelt når all informasjon samles på ett sted, som i de nye nettskytjenestene.

Apples nettsky iCloud er bare ett av flere tilbud til kundene om å samle informasjon fra mobiltelefoner, datamaskiner, mediebrett og moderne fjernsynsapparater på ett sted.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Smittevernoverlegen ville ikke ha fem­personers­regel. Sa opp samme dag som den ble vedtatt.

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) sa de innførte fempersonersregelen i Bergen på bakgrunn av lokale smittevernråd.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Strammer inn munnbindpåbudet

  2. Smittevernoverlegen ville ikke ha fem­personers­regel. Sa opp samme dag som den ble vedtatt.

  3. Snapchat har kjøpt bergensapp

  4. Siri hadde ikke råd til å gå til tannlegen. Det endte med haste­innleggelse på Haukeland.

  5. Joe Biden har fått formell godkjennelse til å begynne overgangsprosessen

  6. – Kanskje kan vi i ettertid si at vi var for strenge, men sånn er det