Disse er savnet etter flystyrten

Forsvaret har publisert navnene.

HERCULES: Det er et fly av denne typen som er forsvunnet. Flyet på bildet er utstyrt for å fly i værtjenesten.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Et norsk militærfly med fem offiserer om bord er savnet vest for Kiruna. Alle om bord er norske, og de pårørende er varslet, melder Forsvaret.

Både navn, alder og bosted til de savnede er nå offentliggjort:

  • Ståle Garberg (42), Oslo
  • Truls AudunØrpen (46), Oslo
  • Bjørn Yngvar Haug (40), Ullensaker
  • Siw Robertsen (45), Oslo
  • Steinar Utne (35), Oslo

Leter gjennom natten

Den svenske redningstjenesten melder ved 23-tiden torsdag kveld om at de norske og danske redningshelikoptrene lander i Kiruna da været er for dårlig til å fortsette letingen. AWACS skal også snart lande for å tanke og bytte personell.

Planen for natten er å søke med bakkepatruljer øst for Kebnekaise, hvor helikoptrene ikke har kunnet søke. Det norske Orion-flyet fortsetter å fly gjennom natten, og vil koordinere bakkepatruljene. Bakkepatruljer fra redningstjenesten, fjellredningen og militæret søker også i andre deler av fjellområdet rundt Kebnekaise.

Erfarne flygere

De fem savnede offiserene er blant Forsvarets mest erfarne flygere, sier forsvarssjef Harald Sunde.

— Det var et mannskap om bord på fire personer samt en offiser i tillegg. Oppdraget var å fly fra Evenes til Kiruna, hente materiell og personell og fly tilbake til Norge, sier Sunde til NTB.

Forsvarssjefen hadde torsdag kveld ikke oversikt over hvor mange som etter planen skulle ha vært med flyet tilbake til Norge. Forsvarssjefen vil heller ikke si noe om hva som kan være årsaken til at Hercules-flyet forulykket.

— Vi har ingen indikasjoner i noen retning. Dette er meget robuste og nye fly, av de beste som finnes. Det har vært svært få uhell med denne flytypen, sier han.

Deltok i militærøvelse

Flyet er av typen C-130j transportfly, og tilhørte 335-skavdronen. Det var med på militærøvelsen Cold Response.

Les også

Trakk tilbake dødsmelding

Torsdag kveld meldte forsvarsminister Espen Barth Eide at alle om bord er omkommet. Like etter trakk forsvarsdepartementet meldingen. SCANPIX: Se videointervju med Barth Eide øverst

— Status på de fem om bord er savnet. Vi har ingen annen informasjon. Jeg skal ikke legge skjul på at jeg er svært bekymret, sa Barth Eide til TV 2 Nyhetene ved 21-tiden.

Han vil ikke avblåse militærøvelsen.

— Dette vil prege øvelsen veldig sterkt. Vi vil markere det som har skjedd og gjøre naturlige tilpasninger. For øvrig mener vi det er riktig at øvelsen fortsetter, sier Barth Eide til NTB.

16.300 soldater fra 14 nasjoner deltar i Cold Response, den største vinterøvelsen i Norge på ti år.

Forsvant fra radaren

Flyet tok av fra Evenes i 13.40-tiden. Turen til Kiruna tar normalt rundt en time. Siste kontakt med flyet på radar var klokken 14.53 norsk tid.

Ved 19.40-tiden meldte Flygräddningen i Sverige at norske kampfly hadde funnet varmepunkter i fjellområdet nær Tarfala, melder Aftonbladet.se.

Tidligere på kvelden fanget et dansk redningshelikopter opp et svakt nødsignal fra Kebnekaise-traktene. Flyet var utstyrt med en nødpeilesender som skal kunne sende signaler lenge etter en styrt.

Håper fortsatt

— Vi søket fortsetter i området åtte mil vest for Kiruna, sa Marianne Øiahals, informasjonssjef for hæren i Nord-Norge, til bt.no ved 20.35-tiden.

Det skal være svært vanskelige leteforhold, på grunn av dårlig vær. Nå er det også blitt mørkt.

— Man har stort sett null sikt og kan ikke fly så nære. Da handler det om å få frem fot-tropper, og det kan ta flere timer i dette terrenget, sier redningsleder Jonas Sundin til Expressen.

To norske F-16 fly, et Orion overvåkningsfly og et Sea King-redningshelikopter og et dansk Merlin-helikopter deltar i søket, i tillegg til norske og svenske fotsoldater.

Stasjonssjefen der nordmennene er stasjonert, har fortsatt håp om at de blir funnet i live.

— Jeg håpet og håper fortsatt på det beste. Det er altfor tidlig å spekulere om det er menneskelig eller teknisk svikt, sier oberst og stasjonssjef Diederik Willem Kolff til VG Nett.

Tips? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

Publisert