Tror på en ren Høyreregjering

SPEKULERER: Kjell Magne Bondevik mener det blir vanskelig for Høyre å samarbeide med Frp samtidig som de trenger støtte i Stortinget.
  • Dersom det ikke lykkes å få til en regjering av Høyre, KrF og Venstre, tror jeg mest på en ren Høyreregjering. Det vil gi Erna Solberg best handlingsrom, sier tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF)
  • Terje Valestrand
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

— Det er lite sannsynlig at Høyre og Fremskrittspartiet får flertall. Da vil det være bedre for Høyre å regjere alene, og komme til Stortinget og be om støtte til sak etter sak, utdyper Bondevik til BT.

- Hvorfor det?

— Fordi ved en mindretallsregjering H/Frp vil Erna Solberg først måtte forhandle mot høyre i sin egen regjering, og deretter forhandle mot venstre i Stortinget, for å få flertall. En slik løsning tror jeg verken Frp eller Høyre vil være tjent med.

Den modellen Bondevik tror på valgte Høyre i 1981, med 31,7 prosent av stemmene og 53 mandater på Stortinget. De hadde flertall med sentrumspartiene KrF og Senterpartiet, og tok disse inn i regjeringen halvveis i stortingsperioden.

Kakefest

Den tidligere partilederen og statsministeren dukket opp ved valgboden til KrF i Oslo onsdag ettermiddag for å spise kake. Da ble partiets 80-årsdag feiret med flere tidligere storheter på plass, blant disse også Valgerd Svarstad Haugland. Hun var KrF-leder da Bondevik var statsminister, og har fått mye av æren for partiets storhetstid på slutten av 1990-tallet.

— Nå uttaler jeg meg overhodet ikke om politiske spørsmål, sier Valgerd, som er fylkesmann for Oslo og Akershus.

- Men du er vel medlem fortsatt, og skal stemme på mandag?

— Klart jeg er medlem, jeg er jo æresmedlem, og selvsagt skal jeg stemme. Men her i dag ønsker jeg bare å gratulere partiet med dagen, og si lykke til ved valget.

Nei til Ap og i 2017

Dagens KrF-leder Knut Arild Hareide topper, i likhet med partistifteren Nils Lavik i 1933, listen for Hordaland. Han brukte kakefesten til å skryte av alt partiet har fått til. Og nå står de foran en ny æra med borgerlig innflytelse.

På direkte spørsmål sa han at motviljen mot å samarbeide med Arbeiderpartiet kommer å holde seg.

— Det vil ikke være aktuelt å regjere med Ap i 2017. Nå tenker vi langsiktig for en ikke-sosialistisk politikk, sa Hareide.

Men han gjentok at det er lite sannsynlig at hans parti blir sittende i regjering med Siv Jensen og Fremskrittspartiet.

Publisert: