En delegasjon fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) besøkte Norge i fem dager i sommer for å undersøke rasisme, diskriminering, integrering og toleranse i landet.

Delegasjonen reagerte blant annet på nordmenns syn på konflikten mellom Israel og palestinerne og advarer mot at sterkt anti-israelske holdninger kan utvikle seg til antisemittisme, skriver Aftenposten.

OSSE mener utenriksministeren må fremme en diskusjon i Norge som bidrar til et «mindre skjevt bilde av Midtøsten-konflikten» og ikke «demoniserer staten Israel».

I rapporten kritiseres politiet for ikke å gjøre nok for å kartlegge og bekjempe hatkriminalitet i Norge.

De lave tallene tolkes som at politiet ikke tar hatkriminaliteten på alvor. Samtidig etterlyses økte sikkerhetstiltak rundt det jødiske miljøet i Norge.

Kosher og halal

Delegasjonen kritiserer også at jødisk kosher-slakt og muslimsk halal-slakt er forbudt. Den viser til at kosher-forbudet ble innført i 1929, og sier forbudet i dag framstår som et gufs fra mellomkrigstiden.

Forbudet begrunnes i dag med at dyr ikke skal slaktes uten bedøvelse, men i rapporten pekes det på at både samer og jegere har fått unntak fra reglene. For jøder og muslimer er slaktemetodene religiøse påbud.

Delegasjonen reagerer også på det den kaller tallrike eksempler på at muslimer diskrimineres på arbeidsmarkedet og boligmarkedet.

Gilbert kritisk

Lege og palestinaaktivist Mads Gilbert er svært kritisk til rapporten. Han mener blant annet at OSSE-rapporten ikke er nøytral fordi den amerikanske rabbineren Andrew Baker fra American Jewish Committee var med i delegasjonen. Baker driver ifølge Gilbert med systematisk lobbyvirksomhet for å bygge støtte for Israel.

— De blander systematisk jødenes interesser og deres rettigheter med staten Israels rettigheter og interesser, og det blir feil etter min mening, sier Gilbert til NRK.

Han legger ikke skjul på at han blir kraftig provosert når han selv blir kalt en antisemitt fordi han har et kritisk syn på staten Israel.

— Det må være lov å kritisere staten Israel uten å bli kalt en jødehater. Jeg finner meg rett og slett ikke i det. Jeg vet hvordan forholdene er i Gaza og på Vestbredden, og det krever vår oppmerksomhet og solidaritet, sier han.

Eksemplarisk

Trass i kritikken legger rapporten ikke skjul på at Norge er «en eksemplarisk stat når det gjelder menneskerettigheter og likhet».

Delegasjonen besto ved siden av Baker av den pensjonerte irske høyesterettsdommeren Catherine McGuinness og ambassadør Adlil Akhmetov fra Kasakhstan.

I de fem dagene de tre delegasjonsmedlemmene var i Norge, møtte de barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen og 44 representanter for ulike organisasjoner, kirkesamfunn og offentlige etater.