• Dersom det lander et fly på Flesland med en ebola-smittet person om bord, vil denne ble behandlet på Haukeland universitetssykehus. Om flyet fortsatt er i luften når smitten oppdages, vil det bli dirigert til Gardermoen, sier helseminister Bent Høie.

— Det er Ullevaal sykehus som er vårt nasjonale senter for å behandle slike alvorlige smittetilfeller, der har vi ti isolatplasser som vil kunne benyttes. Men sykehusene både i Bergen og Stavanger vil kunne ta imot pasienter og gi dem behandling, sier helseministeren.

I dag la han frem Norges strategi for å bekjempe ebola, sammen med forsvarsminister Ine Marie Eriksen og utenriksminister Børge Brende. Til sammen vil Norge bruke 184 millioner kroner, som i sum er mere enn våre nærmeste naboland til sammen.

Fly med ambulanse

Det er i første rekke penger til bruk i de rammede landene i Vest Afrika Norge nå bevilger. Men også norske tiltak vurderes, som å opprette en slags luftbro fra og til Norge ved hjelp av en av forsvarets Hercules-maskiner. Her kan det fraktes ned feltsykehus og utstyr til sykehusleire for opp til 500 mennesker.

Tanken er også å kjøre en norske smitte-ambulanse direkte inn i flyet i området, og fly den hjem til Norge for behandling, da fortrinnsvis ved Oslo universitetssykehus. En slik mulig transport vil gjelde dersom norsk helsepersonell blir smittet.

— Er det snakk om å utvide reiserestriksjonene for området?

— Nei, svarer utenriksminister Brende. Vi har høyeste nivå nå, neste stadium ville vært evakuering. Vi er ikke der ennå, legger han til.

- Svært alvorlig

Norske myndigheter oppfordrer norsk helsepersonell til å dra ut for å gjøre en innsats i kampen mot ebola-epidemien, først og fremst til Liberia og Sierra Leone.

Men det er utelukkende snakk om å sende ut frivillige.

— Vi kan ikke se bort fra den risikoen det er å jobbe der nede, men vi kan heller ikke se bort fra den risikoen verdenssamfunnet møter i kampen mot ebola-smitten. Situasjonen er svær, svært alvorlig, sier utenriksministeren til Bergens Tidende.

Legene takknemlige

Organisasjonen Leger uten Grenser har jobbet i felten med ebolaepidemien i flere år. De er glade for at norske myndigheter nå tar nye grep.

— Vi er takknemlige for at Norge nå viser handlekraft og virkelig vil gjøre det de kan for å hjelpe til i arbeidet med å stanse ebolaepidemien, sier feltarbeider Sebastian Stein fra den norske grenen av Leger uten Grenser.

— Norge viser nå at de tar dette på alvor, og vi håper flere land følger etter, sier han.

Det samme sier utenriksministeren, som gjør det helt klart at dagens vedtak fra regjeringen har en klar adresse til andre land om også å bidra mer aktivt i kampen mot ebola.