- Ikke sammenheng med ramadan

Det er ikke uhellig atferd å krige. Snarere tvert imot, mener forsker.

Publisert Publisert
  • Guro Valland
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tror terrorangrepet planlegges gjennomført om noen få dager. Tidspunktet kan i så fall være sammenfallende med slutten av ramadan, som i år er ferdig søndag 27. juli. Muslimenes faste har da pågått i 30 dager.

Kriger uansett

Helge Lurås,leder ved Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA), tror ikke terrortrusselens tidspunkt har noen kobling med ramadan.

Helge Lurås er tidligere utenrikspolitisk forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). Foto: Pressefoto

— Når man er involvert i jihad (hellig krig, journ.anm.), så er man ikke pålagt de samme begrensningene i forhold til mat og drikke. De kampene går sin gang uavhengig av det og viser at de ikke ser på det som uhellig atferd, snarer tvert imot, sier Lurås.

I områder hvor det har vært intense kamper, som i Afghanistan, Pakistan, Syria og Irak, har det vanligvis ikke vært noen oppsving eller begrensning i antall terrortrusler rundt ramadan.

— Når det er snakk om et mål som Norge, så tror jeg ikke at terrortrusselen har noen sammenheng med ramadan. Men det kan selvfølgelig ikke utelukkes, sier SISA-forskeren.

Ifølge PST er terrortrusselen i Norge knyttet til personer som har deltatt i kamphandlinger i Syria. I Norge regner man med at rundt 40 til 50 personer har forlatt landet for å krigføring i Syria, men mørketallene kan være store.

- Hat mot Norge

Selv om disse personene utgjør en risiko for terroraksjoner i Norge, tror Lurås at dagens terrorbilde er relatert til misnøye oppstått i Norge. Derfor er det ikke nødvendigvis hjemvendte krigere som kan nyttes til terrortrusselen, mener han.

— Mest sannsynlig er dette personer som har et spesifikt hat mot Norge fordi de har vokst opp her. Hatet kan også være mot Vesten generelt, sier han.

Les også

Flere fra Hordaland har reist til Syria for å slåss

Noen av dem som dro ned til Syria for for å krige har i ettertid også tatt avstand fra misjonen. De er blitt desillusjonerte i forhold til den opprinnelige agendaen, påpeker forskeren.

— Kampene i Syria og Irak er kamp mellom sunni- og sjiamuslimer. Dette står ikke like sterkt i Norge som i Midtøsten.

- Men vil ikke disse personene enklere kunne gjennomføre terroraksjoner i Norge, hvis de ønsker det?

— Det kan bli enklere å etablere terrormål. De kan også tilegne seg kunnskap som gjør gjennomføringen av terroraksjonen lettere. Men da tror jeg det vil være knyttet til militære kommandooperasjoner, som at personer går inn med håndvåpen og tar livet av et stort antall mennesker på kort tid.

Vesten er presset

Norge har tidligere slått hardt ned på hjemvendte krigere som kommer fra Syria, likt som i Frankrike og Nederland. Danmark har imidlertid vært mer tilbakelente, og i mai gikk den anerkjente terrorforskeren Magnus Ramstorp ut og advarte mot disse hjemvendte krigerne.

Les også

Politiet i Hordaland: Kaller mannskaper tilbake fra ferie

— Hjemvendte krigere skaper en stor nasjonal sikkerhetsrisiko, sa terrorforskeren til Jyllands-Posten.

Uttalelsen var knyttet til den økende terrortrusselen fra islamistiske miljøer i nabolandet.

— Når man har drept i Syria, blir det også enklere å drepe i Danmark. Danmark lever på lånt tid i forhold til å forhindre et terrorangrep, sa Ramstorp, som er forskningsleder ved Forsvarshögskolan i Stockholm.

Usmart med terror nå

SISA-forskeren mener tidspunktet for å gjennomføre terror i Norge nærmest ikke kunne vært verre. De politiske kampfraksjonene i Syria er ikke interesserte i å drive terror i Vesten, og spesielt ikke i land som USA, mener han.

— Vi har felles fiender med jihadistene. Realiserer de denne terroren blir det enda vanskeligere for et land som Norge og Vesten å posisjonere seg mot Assad. Hvis de er smarte, gjennomfører de ikke noen terroraksjon i Norge nå, men jeg påstår ikke at de smarte. Det kan godt være at de er utaktiske, sier Lurås.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Advarte mot Syria

  2. - Fare for at pressekonferansen skaper frykten