Snusskap og røykerom blir forbudt

Tirsdag blir tobakksskadeloven innskjerpet ytterligere, ved at selvbetjening av tobakksvarer, røykerom i bedrifter og tobakksbruk på skole- og barnehageområder blir forbudt.

Publisert Publisert

szb03c39.jpg Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Hovedformålet med endringene er å forebygge at barn og unge begynner med røyk og snus, melder Helsedirektoratet.

Nye innstramminger medfører at du fra tirsdag av må ut på gata for å røyke hvis du i dag jobber i en bedrift med særskilt røykerom. Det er kanskje gammelt nytt for deg som jobber på en skole eller i en barnehage. Du må til gjengjeld finne deg i å gå enda lenger unna for å nyte tobakk — enten det er sigaretter eller snus. Den slags blir nemlig forbudt på institusjonenes område.

Institusjoner hvor beboerne har sine hjem, offshore-installasjoner og inntil halvparten av overnattingsrommene på hoteller er unntatt fra forbudet, ifølge direktoratet.

For tobakksbrukere flest er det imidlertid forbudet mot selvbetjening av tobakksvarer som kanskje vil merkes best. Sigarettene er for lengst flyttet inn i egne skap bak butikkdisken. Nå blir det også forbudt å la kundene selv plukke snusboksene ut av egne kjøleskap i butikklokalet. Også snus og andre tobakksvarer, samt såkalte tobakkssurrogater, skal heretter bak disk.

Dessuten skal alle utendørs inngangspartier til offentlige virksomheter og inngangspartier til både offentlige og private helseinstitusjoner være røykfrie fra 1. juli.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Fv. 50 stengt etter ras, bilister i området blir bedt om å trekke seg unna

  2. – Livet mitt var i fare. KrF kjemper mot loven som kunne ha hjulpet meg.

  3. – Frå tid til anna prøver dei å få meg tilbake. Eg svarer det same kvar gong.

  4. Silikon-problemer, sa legene da hun fant en kul. Nå forbereder Waneska seg på å dø.

  5. Tomten er signalrød på rasfarekartet, men han trosser naboklager og bygger bolig

  6. Ber om at ny vei dekkes med gress: – Jeg trodde det var en spøk