— Et finsk dykkerteam meldte i dag tidlig fra til politiet om at de har hentet opp de to omkomne dykkerne i Pluragrotta. Vi har fått opplysninger om at de to i går ble hentet opp til vannspeilet, samme sted som de var tenkt hentet opp i den tidligere planlagte aksjonen, sier fungerende politimester Kristin Elnæs i Helgeland politidistrikt torsdag ettermiddag.

De to finske dykkerne mistet livet 6. februar i et forsøk på å svømme gjennom Nord-Europas lengste grottesystem, Pluragrotta i Helgeland.

Etter gjentatte forsøk på å få hentet opp de to omkomne som lå på 112 meters dyp inne i grotta, besluttet politiet å nedlegge ferdselsforbud fordi man anså oppdraget som for farlig.

Nå er de døde brakt opp til vannspeilet inne i grotta, men de er foreløpig ikke hentet ut.

Skal hentes ut

— Ferdselsforbudet gjelder fortsatt i grottene, og politiet vil sperre av et område rundt av hensyn til arbeidet som skal pågå, sier Elnæs.

INNGANG: Hullet i isen markerer en av inngangene til grottesystemet..
SCANPIX

— Det skal i dag gjøres tekniske undersøkelser på stedet, og vi avhører de finske dykkerne som har deltatt i opphentingen. Parallelt planlegges en operasjon for å frakte de to døde opp av grotta og ut ved Steinugleflåget. Tidspunktet for dette er ikke fastsatt, sier Elnæs.

Politimesteren sier de i første omgang konsentrerer seg om å håndtere de omkomne og fortsette etterforskningen av dykkerulykken i februar.

— Dykkerteamets brudd på ferdselsforbudet i grotta blir en separat sak, som ikke prioriteres nå, sier Elnæs.

Hun forteller at de pårørende til de to omkomne grottedykkerne har blitt kjent med opplysningene politiet har fått og hvilke tiltak som nå settes i gang.

129 meters dyp

Men noe gikk forferdelig galt for to av dykkerne. Den ene satte seg fast, og den andre gikk tom for luft, ifølge en rapport fra det finske dykkerforbundet. De øvrige tre overlevde dykket som gikk til 129 meter dyp og varte i 11 timer.

Flere dykkere gjennomførte i februar en rekke turer ned i grotta. Et britisk ekspertteam kom opp til overflaten med denne beskjeden:

— Det er rett og slett for farlig, det er ikke verdt å risikere liv for å gjennomføre denne oppgaven, sa Mark Dougherty på en pressekonferanse 25. februar. Han var en av tre britiske grotte- og redningsdykkere som bisto politiet, men som måtte gi opp alle forsøk på å hente opp de omkomne.