I sin tale til landsstyret i Arbeiderpartiet tirsdag sa Stoltenberg at Arbeiderpartiet vil fortsette samarbeidet med Senterpartiet og SV, men poengterte at det ikke er aktuelt å forhandle seg fram til enighet i alle saker.

— Det kommer til å bli tydeligere at vi er tre forskjellige partier. Slik er det i opposisjon, sa Stoltenberg, som tonet ned bildet av kaos på borgerlig side, som han tegnet så tydelig i valgkampen.

— Vi er forberedt på å bli i opposisjon i fire år, at de borgerlige vil finne sammen i hele perioden. Det er det mest sannsynlige, sa den avtroppende statsministeren.

Nye allianser

Stoltenberg slo fast at Ap vil søke brede allianser på Stortinget og viste blant annet til privatskoleforliket med KrF og eldreforliket der også Venstre var med. Stoltenberg kom selv inn på spørsmålet han er stilt mange ganger: Hvilket regjeringsalternativ går Ap til valg på i 2017?

— Vi har gode erfaringer med samarbeid med SV og Senterpartiet. Men samtidig er vår historie først og fremst at vi har regjert alene. Nå skal vi ta en ting om gangen. Det er landsmøtet som til slutt skal ta stilling til dette, sa han.

Men etter å ha lagt føringer for hva som skal kjennetegne Arbeiderpartiet i opposisjon – rettferdighet, frihet og fornyelse- tok han opp tråden igjen i avslutningen av talen.

— Dette er fjerde gang jeg går fra regjering til Stortinget. Det er tredje gang jeg går til en tilværelse i opposisjon. Vi har alltid kommet tilbake, men tro ikke et øyeblikk at det kommer av seg selv, sa Stoltenberg og fortsatte:

— Vi skal jobbe på nye måter og være et kampanjeparti også mellom valgkampene. Vi skal snakke med folk og knytte allianser.

- Oppgaven for stor

Stoltenberg innledet sin tale til Aps landsstyre med å takke for innsatsen i valgkampen, men erkjente samtidig at de rødgrønne er langt unna fire nye år.

— Oppgaven ble for stor. Og det ble ikke engang et tett løp. Det var ikke bare så vidt det glapp. Vi var ganske langt unna, sa Stoltenberg.

Han fastslo at høyresiden har styrket seg kraftig og viste til at Høyre og Fremskrittspartiet bare mangler åtte mandater på flertall sammen.

— Det er en alvorlig situasjon, sa han.

Stoltenberg trakk likevel fram enkelte lyspunkter, som at Ap er største parti, at partiet gikk fram i valgkampen og at flere stemte på Arbeiderpartiet i 2013 enn i 2005.

— Likevel var forspranget for stort. Det ble for vanskelig, sa statsministeren, som la til at valget skal evalueres, men gjentok at en hovedgrunn til valgnederlaget var at mange ønsket en endring etter åtte år med rødgrønt styre.